Leta 2007 so znanstveniki zabeležili najmanjši obseg arktične ledene morske površine. Zadnji podatki pa kažejo, da je ta 13. avgusta merila že 484.000 kvadratnih kilometrov pod to vrednostjo. Led se sicer v tem obdobju še hitreje tali, to bo pa trajalo še vsaj do sredine septembra.

Center v svoji zadnji študiji poudarja, da se taljenje ledu od letošnjega junija izredno hitro povečuje – vsak dan po vsaj 100.000 kvadratnih kilometrov. Zaradi nevihte pa se je v začetku meseca to še podvojilo.

Profesor Seymour Laxon z univerze London pojasnjuje, da ga letošnji rekordni minimum ne preseneča, saj je bil že dolgo prepričan, da bo leto 2012 posebno. "Že lansko leto smo bili zelo blizu rekordu. Letos pa smo ga očitno že dosegli in prekosili."

Podatke o spremembah ledu spremlja poseben radar Cryosat, ki ga nadzoruje Evropska vesoljska agencija ESA. Ta od leta 2010 spremlja debelino in spremembe v količini arktičnega ledu.

Podatki očitno še niso dokončni, zelo verjetno pa je, da bodo znanstveniki konec avgusta uradno zabeležili nov rekord v krčenju arktičnega ledu.