Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je lani izvedlo projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec, letos pa se bodo poklonili razpadli skupini R.E.M., ki je aktivno ustvarjala trideset let.

Letošnji projekt R.E.M.: Čista energija glasbe vključuje 15 slovenskih glasbenikov in glasbenih skupin, ki so uspešnicam R.E.M dahnili svoj prizvok. Na zgoščenki bo tako moč slišati Siddharto, Elvis Jackson, N’toka, Vlada Kreslina, Zorana Predina in druge.

Poleg posameznih predelav uspešnic pa se je večina sodelujočih združila še pri pesmi We All Go back To Where We Belong. Izdajo CD zgoščenke bo 8. septembra pospremil tudi brezplačen koncert na Kongresnem trgu v Ljubljani. Izsekom lahko prisluhnete TUKAJ.

Skupina R.E.M. je pred leti večkrat obiskala Slovenijo. Nastopili so v Ljubljani in Izoli. Na zadnjem nastopu pri nas je pred njimi nastopil Vlado Kreslin.

Poleg zgoščenke pa bodo kupci prejeli tudi knjižico z esejem Lučke Kajfež Bogataj, ki je bila med drugim tudi nominirana za Nobelovo nagrado. Esej predstavlja trenutno problematiko okoljskih sprememb in nasvete, kako pomagati pri zaščiti okolja.