V poletnih mesecih se je Hitovih igralniško-zabaviščnih centrih zmanjšalo tako število obiskovalcev kot njihova potrošnja ob posameznem obisku.

Varčevanje zahodnih sosedov

"Močno je opazno varčevanje naših zahodnih sosedov, zato sta naši igralnici ob avstrijsko-slovenski meji zabeležili nekoliko manjši upad, vendar pa ti predstavljata manjši delež v našem poslovanju," je ob današnji predstavitvi nove fotovoltaične elektrarne v Novi Gorici povedal Podobnik. Poudaril je, da na igralniškem trgu vlada prava borba za vsakega gosta.

"Tudi pri nas se je še posebej v juniju in juliju izrazito poznalo to, da so se italijanski gostje odločili, da letos ne bodo dopustovali oziroma bodo med dopustom trošili manj kot so v preteklih letih," je dejal Podobnik.

Zato so v prvih sedmih mesecih leta v Hitu zabeležili več kot desetodstotni upad prihodkov. Po Podobnikovih besedah ga bo težko nadomestiti z ukrepi na odhodkovni strani.

Podpis nove podjetniške kolektivne pogodbe

"Vesel sem, da smo se zato končno uspeli dogovoriti s sindikati za podpis nove podjetniške kolektivne pogodbe. Veljala bo sicer le šest mesecev, vendar sprošča variabilni del nagrajevanja in je odvisen od samega poslovanja," je še dejal Podobnik. To bo po njegovem mnenju vendarle nekaj prispevalo k boljšemu poslovanju, saj stroški dela predstavljajo največji del stroškov podjetja.

"Vendar vse to ne bo dovolj, če s strani države ne bo dovolj posluha za prilagoditev davčnih obremenitev vseh, ki se ukvarjamo z izvajanjem posebnih iger na srečo. Če do tega ne bo prišlo, bomo letošnje leto kljub vsem naporom zaključili z negativnim poslovnim izidom," je še dejal predsednik uprave Hita.

Zato pričakuje, da bi država vendarle znižala davčne obremenitve, njihov predlog je na 20 odstotkov "za tiste, ki imamo v svoji ponudbi tudi igre na igralnih mizah, zabaviščne in hotelske storitve, ki niso tako donosne kot same igre na srečo".

Nova fotovoltaična elektrarna na servisnem objektu

Primeri dobre prakse na tem področju iz sosednje države kažejo na pozitivne učinke takšne odločitve, je še poudaril Podobnik in so po rezultatih poslovanja sedaj veliko bolj konkurenčni od Hitovih igralnic.

"Mi vidimo pot naprej, pri sebi smo postorili že marsikaj in še kaj bomo naredili za boljše poslovanje, ukrepanje pa pričakujemo tudi od tistih, ki jim letno plačamo 42 milijonov evrov, da bodo nekaj naredili za to, da bomo vendarle uspeli poslovati z nekimi normalnimi donosi," je še dejal Podobnik.

V družbi Hit so sicer danes predstavili novo fotovoltaično elektrarno na njihovem servisnem objektu. Stroški za energijo v Hitu predstavljajo pet odstotkov celotnih stroškov, zato je elektrarna, ki omogoča energijsko samozadostno oskrbo, velik prispevek k zmanjševanju stroškov.

Okvirna maksimalna moč fotovoltaične elektrarne, ki v ničemer ne spreminja videza same stavbe, bo približno 220 kW in bo na leto proizvedla približno 231.000 kWh električne energije, kar je primerljivo z električno energijo, potrebno za letno porabo 60 gospodinjstev.