"Nezavezujoče ponudbe se zelo razlikujejo v cenah in znašajo od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov. Glavni namen zbiranja ponudb je priti do resnih interesentov za nakup podjetja MIP v stečaju. Prvi potencialni kupci bodo na pogovor prišli že prihodnji teden, ko bomo povabili tudi banke in upniški odbor," je povedal stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič, ki ni hotel razkriti višine ponudbe posameznih interesentov. Dejal je le, da Turki niso ponudili najvišje vsote in da mu je žal, da ponudbe niso poslala še nekatera podjetja iz Italije in Bosne in Hercegovine.

Zato pa se turško podjetje s sedežem v Ljubljani pospešeno pripravlja na zagon klavnice. Včeraj je zaključila pregled veterinarska inšpekcija, ki je ugotovila le nekaj manjših napak, ki jih bo moč takoj odpraviti. "Takoj zatem, ko bomo prejeli soglasje, bodo turški najemniki lahko začeli z delom. Najprej s klanjem živine, kasneje pa tudi s predelavo. V prvi etapi naj bi zaposlili 50 nekdanjih Mipovih delavcev. Imamo sodobno čistilno napravo, ki je bila kupljena z evropskim denarjem in vgrajena leta 2007. Za zagon proizvodnje bodo vložili še 40.000 evrov. MIP so najeli za en evro do konca leta. Prevzeli so tudi vse stroške vzdrževanja, ki mesečno znašajo 15.000 evrov. Ne vem, zakaj nekateri nasprotniki zagona proizvodnje razglašajo, da MIP nima čistilne naprave," je še dodal Benedejčič.

Stečajni upravitelj je tudi povedal, da ne bo dovolj denarja za poplačilo vseh upnikov. Med njimi je na prvem mestu Nova KBM s 17 milijoni evrov. Tujci tudi niso zainteresirani za nakup blagovne znamke MIP, ta je ocenjena na 3,5 milijona evrov, kot tudi ne recepture za mortadelo, medtem ko so recepturo za salame že prodali tolminski Alpiki. So pa blagovno znamko Kraljica mortadela za 6,5 milijona evrov prodali Mipovi enoti DML v Ljubljani nekdanji lastniki - družina Volk. Prav tako so prodali blagovno znamko Kaštelan za kuhan pršut. "Krovna znamka, ki je bila registrirana pod posebno številko, ni bila prodana. Morda so to nekdanji lastniki spregledali," je navrgel Benedejčič.

Medtem ko potekajo vse priprave na zagon klavnice, pa se pospešeno proti njenemu zagonu pripravlja tudi civilna pobuda. "Ne nasprotujemo predelavi, odločno pa smo proti klavnici. Na upravni enoti v Novi Gorici smo izvedeli, da je čistilna naprava iz leta 1999. Če začne z delom klavnica, naše nepremičnine ne bodo nič vredne. Proti zagonu smo zbrali že 60 podpisov," je ogorčena Tatjana Mihelj, ena najbližjih sosed Mipa.