Omarjeva je skušala, tako kot na tisoče afriških imigrantov, v želji po boljšem življenju aprila prebegniti iz Libije v Italijo. A cilja ni nikoli dosegla, saj je njen čoln potonil.

Kot poroča Al Džezira je bilo 21-letno dekle po vrnitvi v domovino deležno številnih groženj s strani islamistične milice Al Šabab, ki nadzoruje predele somalijski prestolnice Mogadiš. Omarjeva naj bi se zaradi tega oktobra leta 2010 preselila v Etiopijo, kjer je želela najti trenerja, ki bi ji pomagal nastopiti na olimpijskih igrah v Londonu.

Kaj natančno se je zgodilo od njenega odhoda v Etiopijo pa do njene smrti, ni povsem jasno. Pri italijanskem časniku Corriere Della Sera pa trdijo, da bi smrt nesrečne športnice ostala povsem spregledana, če na to ne bi opozoril nekdanji olimpijski atlet in njen rojak Abdi Bile.

Omarjeva je v Pekingu nastopila s 17 leti. V teku na 200 metrov je bila v kvalifikacijah s časom 32,16 prepričljivo najslabša, saj je za preostalo konkurenco zaostala za kar deset sekund. Kljub temu je bila s svojim nastopom in doseženim osebnim rekordom izjemno zadovoljna, veliko simpatij pa je požela tudi med publiko.

"To je bila prekrasna izkušnja. Nosila sem zastavo svoje domovine in korakala v družbi tisočerih športnikov z vsega konca sveta. Tega ne bom nikoli pozabila,“ je takrat dejala Somalka, ki je zardi svoje vztrajnosti za mnoge postala junakinja takratjih iger.