S tem sta med igranjem ameriške himne opozorila na rasno diskriminacijo v ZDA. Smith in Carlos sta morala nemudoma zapustiti olimpijske igre, saj ju je Ameriški olimpijski komite (USOC) pod pritiskom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) izključil z iger, pa je Mok resno opozoril, vendar je lahko z avstralskim moštvom v Mehiki ostal do konca iger.

S tem pa so se težave za belopoltega avstralskega sprinterja šele začele. Čeprav je v Mehiki srebro osvojil z avstralskim rekordom (20,06 sekunde), ki velja še danes, ni bil izbran v olimpijsko reprezentanco svoje domovine štiri leta pozneje, ko so bile igre v Münchnu. Norman je zaradi tega pozneje končal svojo atletsko kariero.

"Preprosta in pogumna gesta, ko si je v znak podpore pripel značko, je bila vzrok za preganjanje Normana s strani avstralskih medijev in športnih uradnikov, ki so se odločili, da ne bo nikdar več član avstralske reprezentance," je dejal poslanec John Alexander na zasedanju parlamenta v Canberri, ko so izrekli opravičilo.

Norman je v 65. letu starosti preminil 3. oktobra 2006, na seji parlamenta pa sta bila njegova 91-letna mati Thelma in sestra Elaine Ambler. "Mislim, da je opravičilo prišlo prepozno. Sodim, da je bil prizadet zaradi vsega, kar je pozneje sprožilo njegovo pogumno dejanje, in se ni nikoli opomogel," je v izjavi za avstralski radio dejal Carlos.