Izvira iz Severne Amerike, tamkajšnji Indijanci so jo uporabljali kot hrano in zdravilo; plodove so uživali sveže, surove in posušene. Praktična in koristna navada tega sadeža je, da se posuši tudi sam od sebe na grmu in ne zgnije, kar je velik plus za praktičnost. V Evropo je grm prišel kot okrasna rastlina, saj bogato cveti in se mu listi jeseni obarvajo rdeče. Gojiti so ga začeli po vsej Rusiji, saj prenese temperature, celo nižje od -40 stopinj Celzija, zato ji pri nas pravijo tudi sibirska borovnica. Pri nas zori ravno avgusta, zato si jo lahko privoščite svežo. Njeni plodovi so polni vitaminov, mineralov, bioaktivnih in aromatičnih snovi domala v rekordnih odmerkih. Njenega trpkega okusa se hitro navadimo in nam zobanje svežih jagod ne povzroča težav. Če vendarle ne gre drugače, lahko plodove posušimo ali zamrznemo, da omilimo trpkost, najbolj pa pomaga kuhanje ali mešanje z mlečnimi izdelki. Pazimo le, da bodo jagode aronije zares zrele; ko počrnijo, počakamo, da se jagode napnejo in obdajo s sivkasto meglico, kar utegne trajati do konca avgusta. Posušene lahko uporabimo za čaj ali pa jih namočimo kot rozine in dodamo sladicam. Pa na zdravje!

Kolački z aronijo

Potrebujemo 230 g pšenične ali pirine moke, 200 g aronije, 1 pecilni prašek, 80g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 jajce, 1,5 dl jogurta, 1,5 dl mleka, 80 g ovsenih kosmičev, lupino ekološko pridelane limone, ščepec morske soli.

Maslo penasto stepemo, vmešamo sladkor, jajce in žlico moke ter dobro premešamo. Dodamo limonovo lupino, preostalo moko, pomešano s pecilnim praškom in vmešamo jogurt, mleko in ovsene kosmiče. Masa mora biti precej mehka. Nežno vmešamo še aronijo in maso nadevamo v modelčke za kolačke, obložene s papirnatimi košaricami. Prav tako lahko maso vlijemo v globok pekač in spečemo kot običajno pecivo. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah. Kolačke pet minut pustimo v modelčkih, nato pa jih položimo na rešetko ali krožnik in počakamo, da se ohladijo. Pecivo je zelo sočno, trpkost aronije povsem izgine. Odlični so tudi naslednji dan.

Kompot iz aronije

Potrebujemo 1 kg aronije, 250 g rjavega sladkorja, nekaj žlic vode.

Plodove aronije očistimo in operemo. V posodo vsujemo sladkor in aronije ter prelijemo z nekaj žlicami vode. Kuhamo brez mešanja, posodo le nekajkrat rahlo pretresemo. Ko so plodovi mehki, kompot prelijemo v vroče kozarce za vlaganje in dobro zapremo.