Izjemno okusno majceno rumeno gobo lahko pripravimo na različne načine, pravi gurmani uživajo tudi sveže, narezane na lističe kot karpačo. Priljubljena jed je krompirjev golaž z lisičkami, ki je izredno enostaven za pripravo (spražimo čebulo, krompirju dodamo poljubno količino lisičk in z začimbami po okusu skuhamo golaž). Lahko pa lisičke samo opražimo z malo česna in peteršilja na olivnem olju ter kot lahek prigrizek postrežemo na popečenih kruhkih (na sliki). Okusna je tudi prikuha iz praženih lisičk in paradižnika s česnom, nekateri pa prisegajo na poletno juho z lisičkami. Privoščite si jih tako ali drugače – gotovo vas ne bodo prelisičile.

Zloženka z lisičkami in špinačo

Potrebujemo zavitek vlečenega testa (še bolje, če testo potegnemo sami) in olivno olje. Za špinačni del nadeva še 500 g mlade sveže špinače ali kopriv, olivno olje, morsko sol, sveže zmlet beli poper, muškatni orešček, 1 strok česna. Za lisičkov del nadeva še 200 g lisičk, 50g mlade čebule, 30 g masla, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 strok česna, šopek timijana. Poleg tega potrebujemo še 100 g nepasirane skute, ščepec morske soli in 1 kokošje jajce, ki ga lahko tudi izpustimo.

Globlji pekač namažemo z olivnim oljem ali obložimo s papirjem za peko, vlečeno testo pa narežemo na liste velikosti dna pekača. Pečico vključimo na 170 °C. Lisičke očistimo, na hitro oprhamo s hladno vodo in odcedimo. Čebulo in česen olupimo in ločeno drobno sesekljamo, timijan osmukamo. V ponev vlijemo malo olja in še v hladno dodamo sesekljano čebulo. Pristavimo in občasno pomešamo, ko čebula postekleni, dodamo česen in timijan ter na hitro premešamo. Brž za tem dodamo lisičke, ki jih med mešanjem na hitro opražimo. Začinimo s soljo in poprom. V drugi globoki ponvi medtem razpustimo maslo in nanj stresemo še mokro oprhano špinačo ali koprive. Pokrijemo in na hitro podušimo, da ovene. Začinimo s soljo, poprom, nastrganim muškatnim oreščkom in sesekljanim česnom. V skuto vmešamo jajce in ščepec soli. Na dno namazanega ali s papirjem za peko obloženega pekača položimo dva lista testa. Potresemo z delom dušene špinače in delom praženih lisičk. Po tem enakomerno razporedimo del skute. Pokrijemo z listom testa in postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Na vrhu mora biti testo, ki ga prekrijemo s preostalo skuto. Pekač za pol ure potisnemo v segreto pečico. Zloženko narežemo na porcije in postrežemo kot toplo predjed ali v ustrezno večjih odmerkih kot glavno jed, k čemur sodi denimo mešana sezonska solata.