V Sankt Peterburgu namreč od februarja velja zakon, ki prepoveduje propagiranje homoseksualnosti mladoletnim osebam, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zvezdnica je med koncertom v Rusiji občinstvo spodbujala, naj se "borijo za pravico biti svobodni", kar pa ni bilo všeč nasprotnikom te ideje. V tožbi, ki jo je v sodelovanju z Novo veliko Rusijo sprožila Unija ruskih prebivalcev, so zapisali, da je Madonna s koncertom povzročila "psihološki stres in čustven šok" med občinstvom.

Njihov predstavnik je vse skupaj pojasnil: "Zahtevamo, da plača moralno odškodnino za vse, kar so zaradi nje pretrpeli prebivalci Sankt Peterburga. Braniti moramo naše pravice za normalno, kulturno življenje brez propagande vrednost, ki so v nasprotju z rusko kulturo."

Devet ogorčenih aktivistov Madonno toži za 333 milijonov rubljev (8,5 milijona evrov), je razkril njihov odvetnik Aleksander Počujev. Aktivisti pevko tožijo s civiliziranimi in sodobnimi metodami, je še zatrdil Počujev.

"Nihče nikogar ne zažiga na grmadi in se ne gre inkvizicije," je dejal. "Sodobna civilizacija terja strpnost in spoštovanje različnih vrednot," je poudaril odvetnik.

Dokaj nenavadno izjavo pa je za britanski Guardian podal eden od aktivistov, ki so tožbo sprožili, Aleksej Kolokov: "Morda vsi ne vidijo povezave med Madonninim koncertom in dečkom, ki bo postal homoseksualec, ali pa deklico, ki bo postala lezbijka. Rodilo se bo manj otrok, kot rezultat tega pa nekatere države ne bodo več mogle varovati svojih meja – po mojem mnenju to povzroča moralno trpljenje."

Kako gledajo na izražanje svobode govora, pa so Rusi te dni pokazali v sojenju proti trem članicam pank rock zasedbe Pussy Riot, ki so jih v petek zaradi „huliganstva“ obsodili na dve leti zaporne kazni. Več preberite tukaj.