"O umiku nadškofa Alojza Urana iz Slovenije ne vem čisto nič več kot vi. Mene ni nikoli nihče nič vprašal in nikoli nisem ničesar svetoval. Sem absolutno zunaj te zadeve," je ob današnji slovesnosti ob posvetitvi Klarinega leta in blagoslovitvi klavzure novega samostana v Turnišču povedal kardinal Franc Rode.

Plemenit in dobrosrčen človek

To so, kot je bilo rečeno, stvari med gospodom škofom in kongregacijo za škofe, je še dejal Rode in dodal, da Urana ocenjuje kot zelo plemenitega in dobrosrčnega človeka, ki je blizu ljudem. Kar zadeva njegove vodstvene sposobnosti pa ni opazil, da bi delal kakšne večje napake.

V preteklih tednih so se po navodilu Vatikana, da se mora Uran umakniti iz Slovenije, pojavile informacije, da je v ozadju tega kardinal Rode.

Generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in povedal, da se Uran seli v Trst. Uran je večkrat zatrdil, da nima nobenega potomca, nazadnje je to zatrdil v pismu 11 slovenskim škofom. Apostolska nunciatura je potrdila odločitev o umiku Urana iz Slovenije, o razlogih pa molči.

Dovoljenje mora imeti

Na vprašanje, ali ni prevelika kazen, da mora Uran tudi za zdravljenje v Sloveniji dobiti dovoljenje kongregacije, pa je Rode danes odgovoril, da bo dovoljenje dobil, če bo zanj prosil, da pa mora za vsak obisk v Sloveniji to dovoljenje pač imeti.

Sicer pa Rode za red ubogih sester sv. Klare, katerih jubilejno leto ob 800-letnici reda se končuje, poudarek pa je na bogastvu molitve, molku, kontemplaciji, nedeljeni ljubezni do Boga in popolni predanosti njegovi službi, meni, da bodo s svojim življenjem, skromnostjo in molitvijo zgled za vernike škofije, za celo Slovenijo in celotno Cerkev.