Sodišče je postopek prisilne poravnave nad polzelskim podjetjem, katerega začetki segajo v leto 1948, sprožilo potem, ko je vodstvo Garanta v drugi polovici julija dopolnilo predlog prisilne poravnave. Družba je bila tako v prisilni poravnavi od konca minulega meseca.

V predloženem načrtu finančnega prestrukturiranja je bilo predvideno, da bodo upniki v štirih letih poplačani 50-odstotno, podjetje pa bi po pridobljenih svežih sredstvih zaposlovalo 80 ljudi.

Terjatve, ki so bile prijavljene v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem. Upniki imajo sicer do podjetja za okoli 700.000 evrov terjatev.

Direktorica podjetja Simona Potočnik je v ponedeljek na celjsko okrožno sodišče podala predlog za uvedbo stečaja, ker ji do sobote ni uspelo zbrati okoli 30.000 evrov predujma za uvedbo prisilne poravnave. Tudi ponovni poziv lastnikom za dokapitalizacijo ni bil uspešen.

Garant je 117 delavcem, ki so že nekaj časa na čakanju, dolžan štiri plače, letošnji regres, malice in plačilo prevoza na delo.