Potem ko je bilo 117 delavcev najprej na čakanju na domu, so zdaj na kolektivnem dopustu. Družba je že nekaj tednov brez elektrike, za ponovni zagon proizvodnje pa bi po Kosovih ocenah potrebovala najmanj 2,3 milijone evrov obratnega kapitala. "Čeprav bi Garantu uspelo pridobiti obratni kapital pri bankah ali strateških partnerjih, bi trajalo mesec dni, da bi prejel material in bi lahko zagnal proizvodnjo. Toda tudi v tem primeru bi se finančne težave v prihodnosti ponovno pojavile," je prepričan Kos. Po njegovi oceni Potočnikova, ki je vodenje družbe prevzela lani avgusta, ni imela večjih možnosti za izvedbo poslovnega preobrata. Zato se Kos sprašuje, zakaj je sploh sprožila postopek prisilne poravnave. Za komentar je bila Potočnikova nedosegljiva.

Poleg gospodarske krize je v veliki meri k bankrotu Garanta pripomogla nekonkurenčnost družbe, v kateri se je v zadnjih petih letih zvrstilo že nekaj vodstvenih ekip. Na seji upniškega odbora prejšnji teden je Potočnikova (v preteklosti je vodila Cetis), med drugim pojasnila, da so po njenem prihodu lani začeli unovčevati zaloge in terjatve. A šele s pomočjo bank je Garantu konec lanskega leta sploh uspelo zagnati proizvodnjo. Na spomladanski skupščini predlog za dokapitalizacijo v višini treh milijonov evrov ni dobil zadostne podpore lastnikov.

Iz načrta o finančnem prestrukturiranju družbe je razvidno, da je imel Garant konec letošnjega marca za 4,3 milijona evrov obveznosti. Nezavarovane obveznosti, za katere je podjetje predlagalo polovično poplačilo v štirih letih, so znašale 1,2 milijona evrov. Delavcem je Garant marca dolgoval 182.601 evro, ker pa že več mesecev niso prejeli plač, je ta znesek danes bistveno višji. Celotne obveznosti do prednostnih upnikov so spomladi znašale 320.000 evrov. Ločitvenim upnikom - Banki Celje in Poštni banke Slovenije - pa je družba dolgovala 2,76 milijona evrov. V načrtu o finančnem prestrukturiranju podjetja je Potočnikova navedla, da bo družbo s 600.000 evri dokapitaliziral strateški partner in da bo najela sveže posojilo v višini pol milijona evrov. Največja lastnika Garanta sta Alfa Holding (49,49-odstotni lastniški delež) in Nivo (40-odstotni lastniški delež).