Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), omenjeno podrto drevo ni oviralo prometa oziroma peš poti, zato so gasilci Gasilske brigade Ljubljana mesto le zavarovali pred morebitno nesrečo.

Veter je drevesa podiral tudi v Spodnjih Prekarjih v občini Moravče, kot tudi ob cesti Ljubljana - Litija. V kraju Spodnje Jezersko je po podatkih URSZR v nevihti odkrilo streho, Na Riklijevi cesti na Bledu pa je na razmočenem terenu nasedlo osebno vozilo.

Dva planinca sta zaradi močnega dežja, ki je odnašal kamenje, obtičala pod vrhom Šite. Prav tako dva planinca pa je močan dež s točo ujel na Mali Mojstrovki.

Vročina ne bo popustila

Dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko je povedal, da bo vročina do nadaljnjega še vztrajala, večjih sprememb vremena pa ni na vidiku.

Tudi pozneje so sicer možne nevihte, vendar so po Pečenkovih besedah zaradi suhega zraka malo verjetne. "Podobno bo kot lani, sončno in vroče, temperature pa bodo nad 30 stopinjami Celzija, na začetku novega tedna morda tudi višje, do 33 ali 34 stopinj Celzija," je pojasnil. Spremembe so možne konec prihodnjega tedna, vendar je to zaenkrat še težko potrditi, je dejal Pečenko.

Letošnje poletje z visokimi temperaturami je po Pečenkovih besedah posebno zaradi zelo majhne količine padavin. "Temperature sicer niso tako visoke, kot so bile konec junija in na začetku julija, vendar vročina še kar drži, ni nobene osvežitve ali ohladitve," je pojasnil.

Se bo ponovilo lansko poletje?

Zaradi vročine je bilo sicer izjemno leto 2003, ko je bila temperatura večje število dni nad 30 stopinjami Celzija. Posebnost je bilo tudi lansko obdobje s temperaturo nad 35 stopinjami Celzija. Konec avgusta, ko se pri temperaturah že poznata daljša noč in krajši dan, so namreč pet dni zapored izmerili več kot 35 stopinj Celzija, je dejal Pečenko.

V Sloveniji, predvsem na Primorskem, sicer še vedno obstaja velika nevarnost požarov v naravi, na Agenciji RS za okolje pa so pozvali tudi h gospodarni rabi pitne vode.