Na skupščini je bilo prisotnih 53 odstotkov delničarjev z glasovalno pravico. Ti so predlog nadzornega sveta za izbor družbe Deloitte Revizija iz Ljubljane sprejeli soglasno.

Uprava banke je današnjo skupščino v Mariboru sklicala zato, ker na skupščini 8. junija delničarji niso potrdili predloga, da revizor postane družba Ernst & Young. Po besedah predsednika Društva Mali delničarji Slovenije Rajka Stankovića je bila slednja sporna, ker v svojih prejšnjih revizijah očitno ni ustrezno opravila svojega dela.

"Ta revizijska hiša je tista, ki je revidirala izkaze in vedno so bili tudi potrjeni na skupščini, kasneje pa se je izkazalo, da so bile določene luknje na Hrvaškem. Torej verjetno so ali spregledali ali zamižali," je Stanković pojasnil v izjavi za medije po končani skupščini.

To je bila edina vsebinska točka današnje skupščine. Stanković je sicer pozval upravo NKBM, da delničarje in javnost seznani z dokapitalizacijo in postopki morebitnih vlaganj odškodninskih tožb. A kot je danes poudaril predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, morajo z vsemi podrobnostmi najprej seznaniti nadzorni svet, šele zatem lahko o njih poročajo delničarjem in javnosti. Prihodnja seja nadzornega sveta je predvidena za 30. avgust.

V prihodnjem tednu se bo okrepila tudi uprava NKBM. Haucu se bo pridružil novi član uprave Igor Žibrik, ki je 2. avgusta prejel dovoljenje Banke Slovenije. "V banki poteka ta trenutek ogromno aktivnosti za izboljšanje poslovanja, tudi v skladu s sklepi zadnje skupščine," je povedal Hauc.

Nadzorni svet NKBM se je konstituiral 24. julija in za novega prvega nadzornika druge največje slovenske banke imenoval Petra Kukovico. "Prepričan sem, da bo uprava kos vsem izzivom, ki jo čakajo v jesenskem delu. Prepričan sem, da bo uprava uspešno opravila vse naloge," je Kukovica dejal v današnji izjavi za medije.

NKBM je v prvem polletju zabeležila 39,9 milijona evrov izgube iz rednega poslovanja, čista izguba pa je znašala 38,6 milijona evrov. Rebalans poslovne politike in finančnega načrta banke za letos namesto doslej načrtovanega dobička predvideva čisto izgubo v višini skoraj 70 milijonov evrov.

Hauc je konec julija zagotovil, da v NKBM intenzivno potekajo aktivnosti za izboljšanje kapitalske ustreznosti, nadaljuje pa se tudi čiščenje kreditnega portfelja in sprejemajo dodatni ukrepi za izboljšanje poslovanja. Skrbni pregled banke je v zaključni fazi, banka naj bi tudi že začela z aktivnostmi v zvezi z morebitno odprodajo neključnih sredstev skupine NKBM. Po poročanju medijev naj bi šlo predvsem za prodajo deleža v Zavarovalnici Maribor in v Poštni banki Slovenije.