Delavci bi ga sami predlagali, če bi imeli denar za takso, ki stane nekaj manj kot 4000 evrov, zato že več tednov nestrpno čakajo, da bo to storila predsednica uprave Simona Potočnik. Predsednik celjske območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Vojko Korošec je zgrožen in pravi, da se kaj takega v pravni državi in članici Evropske unije ne bi smelo zgoditi.

V petih letih zamenjali pet direktorjev

"Inšpektorje smo večkrat opozorili na nepravilnosti, ki so se dogajale in se še vedno dogajajo v Garantu, pa nihče ni ukrepal. Tudi predsednico uprave smo pozvali, naj sproži postopek za uvedbo stečaja. Odgovorila nam je, da bo to storila v petek, vendar se ni izjasnila, ali je mislila ta petek ali tistega čez dva meseca," je dejal Korošec, ki je včeraj na prošnjo obupanih delavcev sklical tiskovno konferenco na sedežu sindikata v Celju.

"Vodilni v podjetju so nam večkrat dejali, naj nikar ne govorimo z novinarji, češ da nam bodo storili samo škodo. Zdaj smo prepričani, da so oni tisti, ki nam delajo škodo in nas zavajajo. Glavna proizvodnja se je ustavila že februarja! V petih letih je podjetje zamenjalo pet direktorjev, ki so vse skupaj uničili," se je jezil predsednik sveta delavcev Andrej Petek. V Polzeli ima hude težave tudi Tovarna nogavic Polzela, ki je letos že odpuščala, vendar si vodstvo prizadeva, da bi izplavali iz težav. Če bi tudi "nogavičarji" šli v stečaj, bi bila to za občino prava socialna bomba.

Lastniki Garanta zavrnili dokapitalizacijo

Spomnimo naj, da delničarji Garanta na spomladanski skupščini niso sprejeli predloga uprave za dokapitalizacijo. Potočnikova je namreč načrtovala, da bi s tremi milijoni evrov svežega denarja rešila podjetje pred propadom. Poudarjala je, da ima podjetje dovolj naročil in da potrebuje samo denar za material. Delavci pravijo, da je to sicer res, da pa bi morala direktorica zdaj poiskati drugačno rešitev, ne pa da je dvignila roke in zaposlene pustila na cedilu.

"Živimo od denarne pomoči zakonskih partnerjev, staršev, prijateljev, toda takšno životarjenje na dolgi rok ne gre. Septembra se bo začela šola. Kako naj otrokom kupimo šolske potrebščine, če imamo prazno denarnico?" se sprašuje Karlo Kompoš, predstavnik nadzornega odbora podjetniškega sindikata, ki je v Garantu zaposlen že 25 let in je izgubil vso zaupanje v državo. Ne gre mu v račun, da nihče ne ukrene ničesar in da vsi samo gledajo, kdaj bo počilo.

V petek so jim izklopili elektriko

Delavci so v zadnjih tednih z dovoljenjem direktorice sami prodajali pohištvo iz Garantove trgovine in na tak način dobili vsaj kakšen evro, prejšnji teden pa je nadzorni svet sprejel sklep, da tega ne smejo več početi. Sicer pa je trgovina zdaj zaprta, saj podjetje od petka naprej nima več elektrike.

"Takšne katastrofe se bodo dogajale tudi drugim, če gospodje, ki nam vladajo, ne bodo spremenili zakonodaje. Žal pa je tako, da so vsi povezani med sabo, da zakone prirejajo sebi v prid. To ni demokracija, to je sužnjelastništvo! Lastniki mislijo, da bomo kot sužnji delali zastonj in da jih bomo prosili za miloščino. Če ne bodo ljudje začeli razmišljati z lastno glavo in če ne bo prišlo do revolucije, se ne bo nič spremenilo," je bil kritičen Karlo Kompoš.

V podjetju Garant je bilo v najboljših časih zaposlenih okoli 450 ljudi, danes jih je samo še 117. Za plače in regrese jim je podjetje dolžno okoli dva milijona evrov. Ker so resnično v hudi stiski, jim pomagajo Rdeči križ, Karitas in sindikalisti celjskega ZSSS. Svetniki občine Polzela so na odgovorne družb Afla Holding in Nivo, ki sta lastnika Garanta, naslovili prošnjo za sestanek, vendar niso dobili niti odgovora, zato se se nekateri odpovedali sejnini v korist delavcev.

Vojko Korošec opozarja: "Skrajni čas je, da odgovorni ljudje naše države ukrepajo. Takšno stanje je nedopustno. Treba je uvesti stečaj, tiste, ki so odgovorni za nepravilnosti v poslovanju, pa kaznovati. Ali to, da nekdo namerno izčrpava 117 ljudi, ni dovolj tehten razlog za ukrepanje?"

Predsednica uprave Simona Potočnik je na naše vprašanje, kdaj bo vložila predlog za stečaj, v SMS-sporočilu takole odgovorila: "Do 21. julija moramo dopolniti vlogo za prisilno poravnavo. V kolikor nam ne bo uspelo, je avtomatsko stečaj."