V primerjavi s prejšnjimi poletnimi olimpijskimi igrami, na katerih so slovenski športniki osvojili pet medalj, je Slovenija nazadovala za eno mesto. Vseeno je v družbi 85 držav, ki so v Londonu posegle po odličjih, na zavidljivo visokem mestu. Ena medalja pride na 514.385 Slovencev.

Visoko je Slovenija tudi na razpredelnici zlatih medalj na število prebivalcev. Z zlato kolajno Urške Žolnir smo na devetem mestu tik za Litvo in Hrvaško. Tudi v tej kategoriji je prva Grenada, za katero je edino medaljo, zlato, osvojil atlet Kirani James v teku na 400 metrov.

Najvišjeuvrščene države na lestvici osvojenih medalj v Londonu so na razpredelnici "per capita" precej nizko. ZDA, ki so osvojile 104 medalje so šele na 49. mestu z eno medaljo na dobre tri milijone prebivalcev. Kitajska kot druga je pri dnu (74.) z eno medaljo na 15 milijonov prebivalcev, Velika Britanija, ki je bila tretja po številu zlatih medalj, je 23. (957.876), Rusija pa 34. (1.744.590). Na zadnjem mestu "per capita" je druga najbolj poseljena država na svetu, Indija, ki je v Londonu osvojila šest medalj ali eno na dobrih 200 milijonov prebivalcev.