V svoji karieri je osvojil malodane vse. Naslov svetovnega prvaka v enojcu iz leta 1995, pa prvo samostojno slovensko olimpijsko odličje v Barceloni 1992, pa naslov olimpijskega prvaka v Sydneyju 2000, leto pred tem sta skupaj z Luko Špikom postavila še neuradni svetovni rekord za najhitrejši čas dosežen v dvojnem dvojcu.

Danes je ob progi na jezeru Dorney, kjer je leta 2006 s Špikom na svetovnem prvenstvu osvojil srebro, včeraj pa bronasto olimpijsko kolajno, oznanil konec svoje športne poti. V nadaljevanju se bo posvečal poslu in družini, ne izključuje pa delovanja v slovenski krovnih športnih organizacijah. Le pravi šampioni se znajo posloviti na vrhuncu svoje moči.

Za njim je dvajsetletno obdobje osvajanja kolajn. Kot pravi, je bilo vsako na svoj način težko osvojiti. Ne more jih primerjati med sabo. Do nekaterih si je pomagal z izkušnjami, pri nekaterih je predvsem v mlajših letih šlo tudi z glavo skozi zid. Naredil je ogromno za veslaški šport in o vrnitvi ne razmišlja. "Zaenkrat ne računam, da bi se vrnil, mislim, da so to moje zadnje olimpijske igre. Doživel sem jih šest, vse so bile težke. Bal sem se, da bi se od tu domov vrnil z uvrstitvami od 1 do 6, vesel sem, da se ena medalja podvaja. Imam štiri olimpijske kolajne, moram biti zadovoljen," je minulo obdobje ocenil Čop.

Ne zaveda se še, da je odveslal zadnjih 2000 metrov v karieri. O tem ni razmišljal, saj se je vseskozi zavedal, da mora oddelati še londonsko zgodbo. "Ne zavedam se še, da sem odveslal zadnjih 2000 m v karieri. O tem nisem razmišljal, saj sem tukaj moral še nekaj oddelati. To sem bil dolžan najprej sam sebi, potem Luki in nenazadnje družini, ki mi je dala 'prosto'. Zdaj bom moral začeti vračati najprej njim," je povedal oče dveh hčerk, Ruby in Amber.

Poslej bo dejaven v lastnem podjetju, morda tudi v politiki. "Upam, da se mi bo še dalo vztrajati na tem področju funkcionarja. A gre za vse to ogromno ene energije. V športu točno veš, da bo to, kar vložiš, prišlo na koncu ven, veš kaj moraš delati, da prideš do rezultata. V politiki pa temu ni tako, veliko prevečkrat imaš opravka z ljudmi, ki imajo figo v žepu," je dejal Čop, ki je v športni karieri naredil tudi kak korak po svoje: "Morda sem za nekatere včasih celo preveč delal po svoje, ampak z leti pridejo tudi izkušnje, ko sam ugotoviš, kaj najbolj potrebuješ. Mislim, da sem se zmeraj dobro odločal."