Holding PMP je namreč v nenavadnih okoliščinah že avgusta 2010 postal večinski, 76-odstotni lastnik družbe PP Energije. To mu je omogočil prav Glaser, ki se je v imenu Perutnine Ptuj odpovedal predkupni pravici za ta delež. Tako je Holdingu PMP tudi odprl pot, da se z vsega 164.000 evri dokoplje do PP Energije, ki ima med drugim v lasti za skoraj dva milijona evrov nepremičnin.

Ustanovitev mimo sklepa nadzornikov

Za ustanovitev bioplinarne se je Glaser začel ogrevati že konec leta 2006, vendar so se v Perutnini Ptuj s projektom začeli intenzivno ukvarjati šele sredi leta 2009. Tedaj je namreč uprava Perutnine Ptuj sprejela odločitev, da bioplinarno zgradijo na zemljišču v Dražencih pri Ptuju poleg njihove tovarne krmil. Sredi avgusta istega leta je nato Glaser članom nadzornega sveta predstavil projekt, nadzorniki pa so sprejeli sklep, da bo imela Perutnina Ptuj v lasti 25 odstotkov, preostanek pa Zlata Moneta II v lasti menedžerjev Probanke, kjer je Glaser predsednik nadzornega sveta.

Zlata Moneta II je nato le nekaj dni kasneje v PP Energijo vložila 200.000 evrov, Perutnina Ptuj pa 37.000 kvadratnih metrov zemljišč in 160 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo, ki jih je ovrednotila na skupno 63.000 evrov. Kdo je izvedel cenitev zemljišč, Glaser ni želel pojasniti, obstajajo pa indici, da je bil vložek Perutnine Ptuj bistveno podcenjen. Lani so namreč v PP Energiji vrednosti zemljišč, ki jih je pri ustanovitvi prispevala Perutnina Ptuj, s prevrednotenjem zvišali za kar 28-krat oziroma za 1,759 milijona evrov. Če bi upoštevali te cenitve, bi morala Perutnina Ptuj ob ustanovitvi pridobiti kar okoli 90-odstotni delež.

Čeprav je Glaser Zlato Moneto II nadzornikom predstavil kot strateškega partnerja v PP Energiji, pa je bila očitno ta družba zgolj začasni lastnik. Že po vsega letu dni je namreč svoj delež v PP Energiji s skoraj 20-odstotno izgubo prodala Holdingu PMP, Glaser pa se je v imenu Perutnine Ptuj odpovedal predkupni pravici.

Z dobaviteljem povezan tudi Glaserjev sin

Z gradnjo bioplinarne Draženci pa je poleg Holdinga PMP tesno poslovno povezana tudi neznana družba E21. To sta aprila 2009 z minimalnim kapitalom ustanovila direktor Holdinga PMP Bojan Pahor in svetovalec v komunikacijski skupini Spem Tomaž Zaviršek, ki je imel ob ustanovitvi 75-odstotni lastniški delež. Oktobra istega leta je prišlo do prvih sprememb v lastništvu E21, saj je odvetnik Peter Surić pridobil 4-odstotni delež, sin prvega moža Perutnine Ptuj Andrej Glaser pa je postal 24-odstotni lastnik družbe. Že nekaj mesecev kasneje oziroma marca 2010 sta Pahor in Andrej Glaser svoj 48-odstotni delež prodala Zaviršku, ki ima še danes uradno v lasti 96 odstotkov E21. Ustanovitev in lastniške spremembe v E21 časovno sovpadajo prav z načrtovano gradnjo bioplinarne Draženci. "Družba E21 je edini nosilec licence RÜckert NatUrgas za Slovenijo in edini implementator tehnologije pretvorbe piščančjega gnoja v energijo v Sloveniji. Glede na izbrano in za našo dejavnost optimirano tehnologijo je naravni partner projekta," je za Dnevnik povedal Glaser. Sodeč po javno dostopnih podatkih je E21 licenco za RÜckert NatUrgas dobila le kratek čas za tem, ko je iz lastništva E21 izstopil Andrej Glaser, med referencami družbe pa je še danes mogoče najti le bioplinarno Draženci.