V internem postopku na RTV Slovenija so ugotovili, da so se kršitve prejemanja honorarja za delo, ki ni bilo opravljeno, dogajale vsaj zadnjih pet let, lahko pa tudi dlje. V teh petih letih je pogodbena sodelavka pridobila protipravno premoženjsko korist v višini skoraj 23.000 evrov, so v zavodu zapisali v izjavi za javnost.

Kot navajajo, so zaradi kršitev zakona o delovnih razmerjih in suma storitve kaznivega dejanja goljufije podali izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi enemu zaposlenemu delavcu na Televiziji Slovenija, obenem pa zaradi istega razloga poteka tudi postopek odpovedi sodelovanja stalnemu honorarnemu sodelavcu.

Zaradi oškodovanja javnih sredstev in suma storitve kaznivega dejanja goljufije je RTV Slovenija sprožila tudi postopke za vložitev kazenskih ovadb in odškodninskih tožb. Hkrati pa na RTV Slovenija zanikajo, da bi preiskave te kršitve v prostorih zavoda že izvajala policija.

Filli je sicer že pred tem pojasnil, da je začetek internega postopka pri pravni službi sprožil direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar, ko se je pojavil sum omenjene goljufije.

O imenih Filli sicer ni želel govoriti. Tudi v izjavi za javnost so v zavodu zapisali, da do zaključka postopkov drugih informacij ne bodo dajali.

Slovenske novice pa danes poročajo, da je plačilo za delo, ki ga nikoli ni opravljala - gre za analizo vsebin, obravnavanih v oddaji Enajsta šola - prejemala novinarka Polona Žust. Izredno odpoved delovnega razmerja pa je po navedbah časnika že dobil producent v programu mladinskih oddaj, ki je bil tudi producent oddaje Enajsta šola, Zoran Leskovšek. Ta je pred nekaj leti tudi prepričal urednika otroškega in mladinskega programa Milana Deklevo in urednico Metko Dedakovič, da za ustvarjanje oddaje potrebuje storitve omenjene raziskovalne novinarke, pišejo Slovenske novice.

Dedakovičeva je po njihovih navedbah dejala, da je sicer res podpisovala poročila o opravljenem delu, vendar šele za producentom Leskovškom, ki je odgovoren za preverjanje in zagotavljanje resničnosti dokumentacije ter preverjanje, ali je bilo delo opravljeno. Dedakovičeva pravi, da je "očitno ravnala malce nepremišljeno, vendar pa je takoj, ko se je zavedla resnice, zadevo naznanila direktorju televizije", piše časnik.

Po navedbah Slovenskih novic je urednik in avtor oddaje Enajsta šola Tadej Čarter izjavil, da z Žustovo ni nikoli sodeloval in ji ni nikoli naročil kakršnega koli prispevka.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da je tovrstnih primerov na RTV Slovenija še več, je Filli odgovoril, da je govoric veliko, vendar je omenjeni primer edini, ki se je pojavil v času njegovega mandata. "Drugih tovrstnih primerov ta trenutek ne poznamo in jih tudi ne preiskujemo," je dejal generalni direktor. Ker so pri omenjenem primeru pokazali odločnost in ukrepali, je prepričan, da bodo tudi drugi tovrstni primeri, če obstajajo, prišli na dan. "Ampak ta trenutek nam ni znan še kak drug tovrsten primer," poudarja Filli.

Tudi v sporočilu za javnost poudarjajo, da bo RTV Slovenija tako kot doslej "tudi v bodoče v takšnih in podobnih primerih postopala skladno z zakonodajo in sankcionirala". Če bo potrebno bo tudi "odškodninsko terjala posameznike, ki bodo kršili zakon, statut, pravilnike in uredbe, ki determinirajo delovanje javnega zavoda in skrbnost ravnanja z javnimi sredstvi".