En od mestnih uradnikov nas je seznanil, da bo mestna oblast posegla v svet Zavoda za šport, ki ga sestavljata dva predstavnika športa, en predstavnik zaposlenih in štirje predstavniki, ki jih izbere občina. Toda vsi predstavniki sveta zavoda trenutno niso na isti valovni dolžini z občinskim vrhom, kar se je lepo pokazalo na zadnjih volitvah za predsednika sveta zavoda. Za to funkcijo se je potegoval brat podžupanje Nade Mihajlovič in veljal je za nespornega favorita. Toda tajno glasovanje je odločilo, da Dušan Prezelj ne uživa potrebne podpore. Gre za očeta olimpijca Rožleta Prezlja , ki je edini tekmovalec Atletskega kluba Kranj, oče Dušan pa je tudi predsednik tega družinskega kluba. Svet zavoda tako še naprej vodi predstavnik športne sfere Boris Vehovec, ki tudi pozna predlagane spremembe odloka: "Zadeva je sramotna, ker naj bi eno mesto v svetu zavoda izgubil predstavnik športa na račun politike in predsednik sveta naj bi prihajal iz vrst od politike predlaganih članov sveta zavoda. Jasno pa je, da je sprememba odloka tudi priložnost, da odstavijo direktorja Braneta Fartka in po moji oceni gre za grobo in nedostojno vmešavanje politike v šport." Vehovec tudi najavlja novo sejo sveta zavoda. Omeniti velja, da v Kranju ne deluje športna zveza, zato Zavod za šport igra zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju najboljših pogojev za razvoj športa. Med športnimi delavci je direktor zavoda Branko Fartek, tudi sam nekdanji športnik, izredno cenjen. Sprememb v svetu zavoda ni želel komentirati, dejal je zgolj, da je njihov ustanovitelj pač občina in da skušajo čim bolj pomagati športu.

Najprej pisarna...

Da ima družina Prezelj močan vpliv, odkar je Nada Mihajlovič (dekliško Prezelj) podžupanja za družbene dejavnosti, ponazori dejstvo, da je dobil pisarno najmanjši od treh atletskih klubov, ki vadijo v športnem centru. Prostor bi mu po scenariju občine morali odstopiti atleti najbolj množičnega kluba AK Triglav (200 tekmovalcev), vse skupaj pa naj bi izpeljal Zavod za šport. Ker atleti niso bili za tak scenarij, je občina prostor našla pri nogometaših, ki jim predseduje mestni svetnik iz SD. Ta stranka pa je kadrovala tako Nado Mihajlovič na mesto podžupanje in podprla njenega brata Dušana Prezlja pri kandidaturi za predsednika sveta Zavoda za šport.

Športniki brez vpliva?

Ko smo skušali na Mestni občini Kranj izvedeti, zakaj bodo spremenili odlok o javnem zavodu, so nam pojasnili zgolj to, da bodo združili odlok o ustanovitvi zavoda s statutom zavoda v en akt. Žal pa nam niso odgovorili, katere spremembe prinaša ta novost. Odgovor, da novi akt ne bo vseboval posebnih vsebinskih sprememb, pa športnih delavcev ne prepriča. "Če bodo obveljali nam znani podatki, športniki v svetu zavoda ne bodo imeli nobenega vpliva," opozarja sedanji predsednik sveta Vehovec.

Združevanje aktov, ki urejajo delovanje javnega Zavoda za šport, pa v praksi lahko za sabo potegne tudi volitve novega sveta zavoda ter možnost zamenjave direktorja. "Kdor je prebral dokument, ki kroži na mestni občini Kranj, točno ve, da za to tudi gre," je mnenje uradnika, ki nas je z nameravanimi spremembami tudi prvi seznanil.