Kot pojasnjuje predsednik uprave Drago Fabijan, je Litostroj Power letos sklenil številne večmilijonske posle. Konec prejšnjega meseca je tako avstrijska energetska družba Verbund Austrian Hydro Power s konzorcijem, v katerem je poleg Litostroja Power še Končar GIM, podpisala pogodbo za obnovo hidroelektrarne (HE) Wein-Zödl pri Gradcu. Vrednost dveh cevnih turbin, ki jih bo dobavil Litostroj, skupaj z demontažo stare in namestitvijo nove opreme ter spremljajočih gradbenih del znaša skoraj 11 milijonov evrov. Gre za prvi večji posel Litostroja Power na avstrijskem trgu v zadnjih letih. V juliju je podjetje sklenilo še dve pogodbi za obnovo turbin na skandinavskem trgu v višini 6,5 milijona evrov, ki jih je zgradilo največje evropsko energetsko podjetje Eon. Poleg tega, da so na kanadskem trgu pred kratkim podpisali pogodbo za dobavo dveh turbin v višini osem milijonov kanadskih dolarjev (6,5 milijona evrov), je Litostroj Power pred časom dobil za 80 milijonov evrov poslov tudi v Indiji, kjer mora izpeljati še za 50 milijonov evrov del.

Premoženje zastavili za lastnikova posojila

Povsem drugačen je položaj v Sloveniji, kjer družba po Fabijanovih besedah več kot dve leti ni prejela nobenega naročila, saj je gradnja hidroelektrarn tako rekoč zastala. Zaradi dokončanja del na dveh projektih bo Litostroj na slovenskem trgu letos zaslužil vsega nekaj milijonov evrov.

Skupina Litostroj Power, ki poleg matičnega podjetja vključuje še kanadsko podjetje Litostroj Hydro, češko podjetje ČKC Blansko Engineering in bosansko podjetje Litostroj BH, je sicer lani ustvarila 52 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je petina manj kot leta 2010. Če so se prihodki od prodaje na domačem trgu znižali za 38 odstotkov, so na tujih trgih narastli za 14 odstotkov. Čisti dobiček skupine je lani padel za dobrih 28 odstotkov - na 3,45 milijona evrov. Ob 88,3 milijona evrov sredstev je imela Skupina Litostroj Power konec lanskega leta 60 odstotkov dolžniškega kapitala, zabilančnih obveznosti pa je bilo za 56,5 milijona evrov. Od tega zneska dobrih 40 milijonov evrov predstavljajo dane garancije za resnost ponudbe, izvršitev del in garancijsko dobo proizvodov. Na hipoteke pa odpade 10,5 milijona evrov zabilančnih obveznosti. Skupna vrednost hipotek, ki so vknjižene na nepremičninah Litostroja Power, znaša 61,6 milijona evrov, od tega je 52,4 milijona evrov zavarovanj za posojila, ki jih je najel Cimos, lastnik Litostroja Power.