Kot navaja minister, je že na začetku mandata prekinil vse pogodbe za najete prostore. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in Generalna policijska uprava bosta na Litostrojski, zadržali pa bodo tudi Štefanovo 2, saj bo na Litostrojski ostal statistični urad, s katerim si bodo delili prostore.

Stroški selitve po Gorenakovih besedah še niso v celoti znani. A kot napoveduje, bodo za prostore na Litostrojski plačevali manj, kot so za do sedaj najete prostore, "zlasti če vštejemo še naše prostore na Beethovnovi, kamor bo država lahko vselila druge svoje službe".

Ob tem minister opozarja, da so sedaj na več lokacijah plačevali stroške najema zasebnikom, na Litostrojski pa bo država plačevala stroške tako rekoč sama sebi, saj je lastnik prostorov na Litostrojski podjetje v popolni državni lasti.

Gorenak je pri tem spomnil, da gre za prostore, ki jih je preko družbe DSU pričela pripravljati prejšnja vlada Janeza Janše. Po takratnih načrtih naj bi se na to lokacijo preselile vse službe ministrstva in vse službe Generalne policijske uprave. A si je po zamenjavi vlade takratna notranja ministrica Katarina Kresal premislila; za prostore NPU je najela prostore od podjetja Ram Invest v lasti Jurija Pogačarja na Dimičevi, vse najete lokacije za ministrstvo in Generalno policijsko upravo pa je zadržala.

Sporen najem prostorov na Dimičevi

Najem prostorov na Dimičevi je bil za mnoge sporen že od samega začetka. Poslu sta negospodarnost oz. koruptivnost očitala tudi računsko sodišče in protikorupcijska komisija, zaradi česar je Kresalova kot ministrica odstopila. Očitali so ji tudi prijateljevanje s Pogačarjem, kar naj bi vplivalo na odločitev za najem njegovih prostorov.

Na notranjem ministrstvu so že pred časom pojasnili, da je bila odpoved pogodbe z Ram Investom za prostore na Dimičevi ulici Pogačarju vročena 20. aprila. V pogodbi je zapisan šestmesečni odpovedni rok, tako da mora ministrstvo prostore izprazniti do sredine oktobra.

Bodoče prostore ministrstva na Litostrojski si je Gorenak, kot še navaja na svoji spletni strani, v sredo ogledal skupaj z državno sekretarko Barbaro Brezigar in sodelavci iz njegovega kabineta.