Toda pot do prve uvrstitve Martine Ratej v olimpijski finale je bila trnova. Mati dveh otrok, ki jo je na olimpijskem stadionu spremljalo deset navijačev iz Slovenije, je začela živčno in v prvem poskusu po slabem metu prestopila. Dotlej so svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova ter Nemki Christina Obergfoll in Linda Stahl s suverenim prvim metom pokazale, da so odlično pripravljene. V drugi seriji se je zadnja tekmovalka na startni listi zbrala in pokazala, da je iz Slovenije pripotovala v London v odlični formi.

"To je bila gotovo ena mojih težjih tekem v življenju. Moj cilj je seveda bil, da bi v prvem kvalifikacijskem metu izpolnila normo. Ko se mi v prvem metu ni izšlo, sem bila še pod večjim pritiskom. Imela sem preveliko tremo, bila sem živčna, zato sem plačala davek. Prehitro sem začela in se sesedla. Bala sem se, da se ne bodo ponovili Helsinki. Šla sem po nasvet k trenerju, ki mi je svetoval, naj začnem zalet počasneje. V drugem metu sem razmišljala s treznejšo glavo, vse misli sem podredila metu. Lahko rečem, da sem izvedla najboljši met v sezoni. Težko opišem, kako srečna sem, da mi je to uspelo v kvalifikacijah olimpijskih iger, najpomembnejše tekme sezone in četrtletja. Srečna sem, da sem se uvrstila v finale," ni skrivala navdušenja sicer večkrat zadržana Martina Ratej.

Treningi v Celju so ji dali upanje

"Dan pred tekmo sem bila vznemirjena in nisem takoj zaspala. Vleklo me je na sprejem k Primožu Kozmusu, kamor seveda zaradi dopoldanskega nastopa nisem šla. Ogrela sem se bolje in nekoliko drugače kot v Helsinkih, kjer sem doživela negativno izkušnjo. Kvalifikacije so trajale neobičajno dolgo, saj je bilo v moji skupini 21 tekmovalk, tako da sem čakala skoraj pol ure, preden sem bila na vrsti," je Konjičanka opisala mučno kvalifikacijsko čakanje. "Zadnji treningi v Celju so pokazali, da sem dobro pripravljena. To mi je vlilo optimizem pred olimpijskim nastopom," je dodala.

"V finalu bom dala vse od sebe. Ne bi napovedovala uvrstitve. Preden sem šla v London, sem si rekla, naj bo po dobrem začetku sezone še dober konec. Ali bo, bo pokazal finale. Največji cilj imam, da se uvrstim med najboljšo osmerico, ki bo imela pravico šestih metov. Verjetno bom že v prvem metu vrgla kopje na polno. Če ga bom zadela, mi bo v finalu precej lažje. Če se mi ne bo izšlo, bodo potrebne korekcije, da se uvrstim med osmerico. Potem bom imela še tri mete za napad," je finalni načrt predstavila atletinja Kladivarja (tekmovala bo jutri ob 22. uri po slovenskem času). V nadaljevanju je vendarle odkrila več kart: "Če me že sprašujete, bi bila seveda najbolj vesela, da bi postavila nov osebni in državni rekord (67,17 metra je dosegla predlani v Dohi, op. p.). Tudi če bi popravila najboljši letošnji izid (66,24 metra iz zimske sezone, op. p.), bi bila uvrščena zelo visoko. Pričakujem, da bo za najboljšo osmerico zadostoval met okoli kvalifikacijske norme, se pravi 62 metrov. Kar zadeva druge kvalifikacijske rezultate, me tekmice niso presenetile. Favoritinje so pripravljene odlično, predvsem Čehinja Barbora Špotakova."

V nadaljevanju sproščenega pogovora je 31-letna metalka priznala, da so jo atletski uspehi v Londonu precej razbremenili. Nekajkrat v zadnjih letih je po slabih začetkih slovenske reprezentance na velikem prvenstvu nanjo padlo največje breme atletskih uvrstitev, ki ga je včasih prenesla dobro, drugič, kot letos na evropskem prvenstvu na Finskem, slabše. "Ponosna sem bila, ko je Primož osvojil kolajno. Upam, da bom tudi sama enkrat na njegovem mestu. Vesela sem zanj. Dokazal je, da je zmožen skoraj brez trenerja dosegati najvišje rezultate," je priznala Ratejeva, ki je v London pripotovala šele dan pred tekmo. "Za takšen korak sem se odločila sama. Tudi na mitinge po vsem svetu pripotujem le dan pred tekmo. Če bi prišla prej, bi čutila še večji pritisk, tako pa se mu lahko izognem. Ko sem olimpijske igre spremljala od doma, nisem imela občutka, da grem na tako veliko tekmo, kar je bilo glede na kvalifikacijski razplet pozitivno."

Rezerve za finale so v hitrosti

Andrej Hajnšek se je po nastopu pretihotapil do mešane cone. Sprva je čestital svoji atletinji in ji rekel, da ima še ogromno rezerve. Pozneje nam je pojasnil, da bo imela še isti dan dva treninga. Danes bo dan počitka, jutri pa bo dopoldne naredila lažje vaje za moč, kar v dosedanjem delu priprav v finalih na velikih tekmovanjih ni bila praksa. "To je bila prava živčna vojna. Polom iz Helsinkov je ostal v spominu in ga ni bilo lahko pozabiti. V drugem metu je pokazala, da je dobro pripravljena. Realno gledano je izvedla svoj najdaljši met v sezoni. Po daljavi je bil sicer daljši v Domžalah, a ga je dosegla že februarja. Londonski je bil vendarle na stadionu, in to na največji tekmi. Tehnično je bil met dober, največ rezerve pa ima v hitrosti. Mora biti še bolj sproščena in živahna. Brez evforije bo treba stopiti na plin in pokazati znanje," je nastop slovenske metalke kopja strokovno ocenil Andrej Hajnšek in pojasnil, da prideta Martino Ratej v London bodrit tudi celjski župan in podžupan. Na koncu je Hajnšek nekoliko dvignil apetite, ko je na vprašanje, kako bi ocenil pripravljenost Martine Ratej v primerjavi z drugimi največjimi prvenstvi v zadnjih letih, odgovoril, da slovenska metalka kopja še nikoli ni bila na velikem tekmovanju v takšni formi.