S&P je obete za bonitetno oceno označil kot negativne, kar pomeni, da Srbiji v prihodnjih mesecih grozi novo znižanje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poleg javnofinančnega in zunanjetrgovinskega primanjkljaja v S&P izpostavljajo tudi zakonske spremembe v zvezi z Narodno banko Srbije (NBS), ki bi lahko oslabili njeno neodvisnost. To bi vodilo do politizacije monetarne politike, menijo v S&P.

Agencija tako pričakuje, da bodo spremembe zakona o centralni banki negativno vplivale na vrednost dinarja in devizne rezerve države. Zvišala bi se lahko inflacija, manjša pa bo verjetnost, da centralna banka zadrži stabilnost cen.

Finančni in gospodarski minister Mlađan Dinkić je sicer mnenja, da je padec bonitetne ocene popolnoma upravičen. Država namreč beleži rekordni proračunski primanjkljaj in hitro povečevanje javnega dolga, za kar pa naj bi velik del krivde nosila prejšnja srbska vlada.

Že v sredo naj bi sicer Dinkić naznanil načrte za fiskalno konsolidacijo, popolni načrt za izboljšanje stanja javnih financ pa bi moral biti sprejet že septembra, njegove besede še povzema Tanjug.