Pismo je na svoji spletni strani objavil Požareport. Poslal naj bi jim ga eden izmed škofov, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja v Cerkvi. Uran v pismu pojasnjuje tudi "izmišljeno" očetovstvo. Osebno je prepričan, da nima nobenega potomca, to pa je pripravljen dokazati tudi z analizo DNK.

V cerkvenih uradih so ga obsodili, nihče pa ga ni obvestil o vsebini obsodbe

Da naj bi bil obtožen očetovstva, je Uran izvedel šele iz članka v našem časopisu, objavljenega 8. maja letos. Konec maja je v Rimu pri prefektu Kongregacije za škofe Marcu Kardinalu Ouelletu "prvič jasno izvedel za vsebino temeljne obsodbe: domnevno očetovstvo". Uran ugotavlja, da so ga v cerkvenih uradih obsodili, nihče pa ga ni obvestil o vsebini obsodbe. Zato tudi ni imel nobenih možnosti, da bi se lahko zagovarjal.

Jeseni 2009 naj bi mu v ljubljanskem kliničnem centru bivši apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello predlagal, naj se odpove vodstvu ljubljanske nadškofije. V pismu piše, da mu je 13. novembra izročil prazen list papirja s tiskano glavo Nunciatura Apostolica Slovenica ter mu naročil, naj vpričo njega napiše prošnjo za razrešitev. Besedilo naj bi moral zgolj prepisati.

"Huda kazen je globoko zaznamovala moje življenje"

"Izgon iz domovine, v kateri sem zvesto in z ljubeznijo služil sveti Cerkvi in svojemu narodu 42 let v duhovništvu in zadnjih 20 let kot škof, je zelo huda kazen in je globoko zaznamovala moje življenje. Sedaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino," po poročanju požareporta piše Uran. Z vzrokom sankcij je seznanjen, a ostaja izjemno začuden nad postopki. Kar zadeva "kazensko" bivanje v tujini, pa nadškof Uran "prosi za dovoljenje za svobodno gibanje" in "pisna navodila za čas prestajanja kazni". Kot navaja portal, je Uran pisal tudi nekaterim v Vatikanu, vendar ni dobil nobenega odgovora.

V ljubljanski nadškofiji so danes potrdili, da so slovenski škofje prejeli omenjeno pismo, ki pa ga ne komentirajo. Ob tem so dodali, da je nadškof in metropolit Anton Stres pismo prejel šele 23. julija, kljub temu da je odtisnjeni datum na poštnem žigu 20. junij. Poudarjajo, da ljubljanski nadškof nima nikakršnih pristojnosti nad upokojenim nadškofom Uranom in da je to izključna pristojnost Svetega sedeža.

Še naprej okreva v bolnišnici

Upokojeni nadškof Uran, ki so ga pred tednom dni sprejeli v bolnišnici, do nadaljnjega ostaja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in okreva. V bolnišnici ga je 31. julija, torej dan po njegovi hospitalizaciji, obiskal tudi apostolski nuncij Juliusz Janusz, ki mu je zagotovil, da še vedno velja določilo iz dogovora iz leta 2009 med Kongregacijo za škofe in nadškofom Uranom. "Nadškof Uran bo zdravstveno oskrbo v Sloveniji lahko iskal, kadar koli in dokler bo potrebno," so zapisali na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK).