Ob 21.20 se je pričel finale v metu kladiva, kjer je zmago iz Pekinga branil Kozmus. V kvalifikacijah je že v svojem prvem metu orodje vrgel 78,12 m in kot prvi presegel kvalifikacijsko daljavo za finale (78 m). Še bolje je naš šampion začel finalno tekmo, saj je tudi tokrat že s prvim metom dosegel daljavo (78,97m), ki mu je že zagotavljala visoko uvrstitev. V drugem poskusu je Primož kladivo zalučal v zaščitno mrežo, njegovo orodje pa je tam obtičalo visoko nad tlemi, kar je povzročilo prekinitev tekmovanja, saj so imeli organizatorji kar precej težav, kako kladivo spraviti na tla. Kozmus tudi v tretji seriji ni bil uspešen, saj je prestopil.

Tudi v četrti seriji se naš šampion ni proslavil, saj je kladivo znova vrgel v zaščitno mrežo. V petem poskusu je Kozmus vendarle prišel do novega veljavnega meta, ki pa je bil zelo dober, saj je slovenskemu šampionu uspelo kladivo vreči 79,36 metra, s čimer je le še povečal že tako dobre možnosti za odličje. V zadnji seriji ni prišlo do sprememb pri vrhu in Kozmus je osvojil drugo mesto, ki pa je po skromni sezoni skoraj enako zmagi.

Zmage v metu kladiva se je veselil prvi favorit Madžar Krisztian Pars (80,59m), tretji pa je bil Japonec Kodži Murofuši (78,71m)

Bolt pometel s konkurenco na 100 metrov

Največ zanimanja je danes na olimpijskem stadionu prav gotovo pripadlo teku moških na 100 metrov, kjer so že v polfinalu vsi favoriti pokazali dobro formo, tako da se je v finalu obetala prava poslastica. In fantje niso razočarali, saj je bil to eden najbolj izenačenih finalov v zgodovini. Slavo je na koncu ponovno pobral Usain Bolt, ki je s časom 9,63 sekunde postavil nov olimpijski rekord, s katerim je ubranil zmago iz Pekinga.


Foto: AP

Šestakova 11., Prezelj 25.

Poleg Kozmusa je danes v atletskem finalu nastopila tudi slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je po prvi seriji sicer zasedala osmo mesto (13,84m), ki še zagotavlja dodatne tri skoke, a v drugem in tretjem poskusu je Šestakova obakrat skočila 13,98 metra, kar pa je bilo premalo za boj za najvišja mesta. Šestakova je tekmovanje tako končala po treh skokih, osvojila pa je 11. mesto.

Z nastopi v Londonu pa je že zaključil Rožle Prezelj, ki se ni uspel prebiti v finale skoka v višino. Po uspešnem prvem skoku na višini 216cm je nato na višini 221cm šele v tretjem poskusu preskočil letvico, dokončno pa se je poslovil na višini 226cm, kjer je bil trikrat neuspešen. Tekmovanje je končal na 25. mestu.

Žbogar na koncu šesti

Velika pričakovanja je imel danes tudi jadralec Vasilij Žbogar, ki se je v jadralnem razredu finn do konca boril za kolajne, a mu ni uspelo priti do tretjega olimpijskega odličja v karieri. Žbogar je v današnji zadnji regati osvojil sedmo mesto, skupno pa je olimpijske igre končal na šestem mestu.

Debitantka Žano Jereb je opravila svoj prvi olimpijski nastop v maratonu, kjer je osvojila 88. mesto.

Strelec Boštjan Maček je v disciplini trap dobro nastopil v današnjih treh serijah, kjer je zadel 72 od 75 glinastih golobov, kar ga uvršča na trenutno 16. mesto.

 Jadralki Tina Mrak in Teja Černe sta v obeh današnjih regatah v razredu 470 osvojili 17. mesto, skupno pa sta 18.

Murray očaral Britance z izjemno predstavo proti Federerju

Precej zanimanja je danes pritegnil tudi finale moškega teniškega turnirja, kjer je domačin Andy Murray navdušil rojake, ko je s 3:0 v nizih zmlel Rogerja Federerja.