Začutil je namreč kladivo in ga imel prvič v sezoni pod kontrolo. Ob odlični fizični pripravljenosti je bil to recept za naskok na kolajno. Včeraj je Brežičan v kvalifikacijah pokazal najboljši obraz, odkar se je po enoletnem premoru vrnil na atletske steze. Z enim metom je dosegel olimpijsko normo (78 m) in se suvereno uvrstil v jutrišnji finale, za katerega je zadostoval že met 74,69 m.

Kako ste doživeli kvalifikacijski nastop, ki ste ga z metom 78,12 m opravili suvereno?

Na ogrevanju sem naredil vse, da bi že prvi met poletel prek kvalifikacijske norme. Opravil sem tehnično korekten met in kladivo je poletelo dobro. Predvsem me veseli, da sem v London prišel dobro pripravljen ter da sem našel formulo, da lahko dobro kontroliram kladivo. Bomo videli, kaj se bo dogajalo pri maksimalni hitrosti, a mislim, da lahko kladivo poleti še precej dlje.

Kladivo je torej poletelo prek 78 m brez meta na polno?

Drži. Cilj je bil, da vržem prek 78 m. Če bi metal na polno, bi bilo rizično zaradi poškodbe. To mi je uspelo.

Kje so torej meje Primoža Kozmusa v Londonu?

Napovedujem mete prek 80 m. Kaj več težko obljubim, saj bo v finalu nekaj odvisno tudi od počutja. Včerajšnji dan je bil zelo naporen. Kvalifikacije so bile izjemno dolge, saj so sodniki zavlačevali, ker so imeli težave s kamerami. Bilo je precej neobičajno, saj nas je bilo v skupini kar 22, zato so bili metalci kladiva zelo slabe volje. K sreči sem izpolnil normo že v prvem metu, saj se je kasneje ulilo in je bilo še težje metati. Presenetilo me je, ker se na startu ni pojavil Ivan Tihon, saj nisem imel nobenih informacij o tem, kaj se je dogajalo z njim.

Bržčas niste zato žalostni?

Kje pa!

Kako boste preživeli čas do jutrišnjega finala?

Malce si bom ogledal olimpijske nastope, opravil običajna opravila pred tekmo in čakal finalni nastop.

Veste, da je pred nekaj minutami padla nova slovenska kolajna?

Res? Rajmondu je uspelo? Vsaka čast! Katere barve je? Bronasta? No, super. Vidite, starci smo ta pravi. Dajemo zadnje izdihljaje. Generacija slovenskih športnikov je ta čas res močna.

V vaši kvalifikacijski skupini je blestel tudi 38-letni Japonec Koji Murofuši. Ste ga opazovali pri delu?

Sem. Res je dober. Kvalifikacijsko normo je dosegel zlahka. Ni kaj, močan je. A to sem vedel. Računam še na Parsa, ki je znova pokazal, da je izjemno močan.

Bo met prek 80 m dovolj za olimpijsko kolajno?

Težko je reči. A 80 m ni tako visoka meja, da je ne bi mogel doseči še kdo. Bolj je pomembno, da bom jaz pravi.

Kakšen je bil občutek na polnem olimpijskem stadionu?

Super. Sicer si stadiona nisem preveč ogledoval. Izmetni krog pa ni ne hiter ne počasen.