Sindikat upokojencev (SU) Konfederacije sindikatov (KS) 90 Slovenije, ki je nastal z le nekaj člani leta 2005, je v zadnjih sedmih letih močno povečal število članov, in sicer na 40.000. Zaradi ukrepov vlade, ki zmanjšujejo prihodke upokojencev, pa sekretarka SU KS 90 Slovenije Jelica Kostadinova računa, da bo do konca leta članstvo naraslo na 150.000 do 200.000.

Sindikat tako dobiva vse večjo vlogo pri zagovarjanju pravic upokojencev. "Sindikat bo tvorno nastopil proti poskusom zmanjševanja pokojnin in vsem ostalim varčevalnim ukrepom, ki zadenejo tiste, ki niso odgovorni za sedanje stanje," je poudaril predsednik KS 90 Slovenije Peter Majcen, ki prek sindikalne centrale nudi podporo pri organiziranju in delu sindikata upokojencev.

SU KS 90 zaenkrat ni iskal podpore pri preostalih dveh slovenskih sindikatih upokojencev. "Imamo največ članstva. Če bo potrebno, pa bomo pozvali vse, naj se nam pridružijo v protestih," je povedala predsednica SU KS 90 Slovenije Veronika Potočnik. Kot so opozorili v sindikatu, se bodo "za pravice borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki pa verjetno ne bodo v prid državni stabilnost".

Na težave upokojencev zaenkrat mirno opozarjaj

Potočnikova je pojasnila, da zaenkrat vlado na miren način opozarjajo na težave upokojencev. "Glede na korake vlade, pa bomo tudi mi nadaljevali s svojimi aktivnostmi in zahtevali svoje pravice," je poudarila. S pismom ogorčenja so vlado že opozorili na poglabljanje revščine upokojenih delavcev, zato zahtevajo spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki "jemlje upokojencem težko zasluženo pokojnino in letni dodatek".

Člani sindikata so na današnji novinarski konferenci predstavili hude finančne težave, ki tarejo upokojence. Od zmanjševanja pokojnin in ukinjanja letnega dodatka do zmanjševanja faktorja za pokojninsko osnovo ter vračanja varstvenega dodatka. Hkrati so opozorili na nedoslednost pri hkratnem pozivu k upokojitvi javnih uslužbencev in pripravi pokojninske reforme za dvig starostne meje za upokojitev.

"Vladni ukrepi so na vseh frontah izredno stisnili upokojensko populacijo. Veliko upokojencev ima nizke pokojnine in živi na robu revščine," je izpostavila pravnica KS 90 Judita Belhar. Predsednica SU KS 90 za Gorenjsko Majda Vidic pa je zaključila: "Ne bomo dovolili, da nam kradejo pravice, ki smo jo zaslužili s svojim delom, ter da postanemo breme svojim otrokom, ki morajo jemati kredite za plačevanje domov za ostarele, ker sami s pokojninami ne moremo preživeti."