Uživali so ga že stari Rimljani in častili Egipčani, rastlina namreč izvira iz Sredozemlja. O bobu piše celo Homer v Iliadi, kar priča, da se ga niti stari Grki niso branili. Zanimivo je, da so stari Rimljani verjeli, da se duša umrlega preseli v bob, njegova semena so uporabljali tudi na sodišču pri glasovanju – bela semena so pomenila obtoženčevo nedolžnost, črna pa krivdo. Največ boba dandanes posejejo kje drugje kot na Kitajskem, bliže nam pa v Italiji, Španiji, Franciji in na Portugalskem. V naših krajih so ga nekoč pojedli ogromno, saj je bil do pojava krompirja pri nas eno najpomembnejših živil. O bobu obstajajo številna rekla in pregovori: Bob čez gozd, močnik do praga, Boba se najej in gora se te bo bala. Ali boš bob z mastjo mazal! Bob v cvet, lakota v svet. Če beraču trd bob daš, prosi potem še za drv. Kadar bob cvete, še pes svojega gospodarja ne pozna. Največja lakota je takrat, ko cveteta bob in grah. Velik bob in visoke krtine pomenijo globok sneg.

Nekoč so poleg strokov in mladega zrnja bob uporabljali še za kašo, mleli so ga v moko in dodajali kruhu, pražen bob pa je služil kot kavni nadomestek. Bob lahko pripravimo kakor stročji fižol, denimo v juhah, enolončnicah in omakah, kot prilogo in v solati. Svežega kuhamo največ deset minut, suhega pa namakamo čez noč in kuhamo kakor fižol. Kuhana semena lahko spražimo, da debela lupina postane krhka, okus je podoben lešnikovim jedrcem.

Bob s testeninami

Potrebujemo: 350 g testeninskih školjk ali makaronov, 250 g očiščenega svežega boba, 1 rdečo čebulo, 100 g parmezana, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 2 vejici timijana.

Pristavimo vodo za kuhanje testenin, v drugem loncu pa za kuhanje boba. Mladi bob kuhamo v strokih, ki jih lahko narežemo na poljubne koščke, s starejšega in oluščenega tik pred kuhanjem olupimo tanko belo kožico. Krop posolimo in vanj stresemo bob, kuhamo ga 10 minut oziroma po okusu. Čebulo narežemo na drobne kocke, jo stresemo v veliko ponev z olivnim oljem, dodamo osmukan timijan in pristavimo. Pražimo, da čebula rahlo porumeni. Testenine skuhamo na zob. Bob odcedimo. Sir narežemo oziroma nastrgamo na tanke lističe, lahko uporabimo ribež za kumare. Praženi čebuli dodamo odcejene testenine in bob, posolimo ter pri visoki temperaturi mešamo minuto ali dve, nato odstavimo. Primešamo nastrgana sir ter poper in razdelimo na segrete krožnike. Zraven ponudimo sezonsko solato in postrežemo kot samostojno jed.