Bil je rojen v politično aktivni in bogati družini. S 17. leti je odšel v vojsko, malo preden je napisal svoj prvenec 1948. Od takrat je napisal 24 romanov – nekateri so prevedeni tudi v slovenščino -, pet iger, številne scenarije in preko 200 esejev. Myra Breckinridge in Lincoln sta ena njegovih bolj uspešnih romanov. Njegova zbirka esejev pa je leta 1993 tudi prejela nagrado National Book Award.  Prav tako je eden srečnežev, ki so si oglasili svoj lik v risani seriji The Simpsons.

Leta 1960 se je aktivno vključil v politično dogajanje. Pozival je k priznanju komunistične Kitajske in kot vedno veljal za kontroverzno osebo. Sam je za CNN-ov intervju povedal: da se je rad strinjal z nestrinjanjem.

V kasnejših letih svojega življenja se je posvetil televizijskim pogovornim oddajam in ljudem, ki so bili nasprotnih mnenj. "V debatah sem vedno zmagal. Ljudje so me imeli za šibkega pisatelja, vendar sem jim pokazal nasprotno,“ je za CNN povedal Vidal. Dodalje še, da je na televizijo šel zato, ker je menil, da ljudje vedno manj berejo.