Med njenimi najbolj znanimi deli je The Lilac Bus, Tara road in Circle of friends. Slednji dve deli sta bili tudi uprizorjeni na velikem platnu. Preden je začela pisati kot novinarka in pisateljica ter leta 1982 objavila prvi roman Light a Penny Candle, je bila učiteljica. Omenjeni roman je napisala v popoldanskem prostem času, ko je končala z delom na časopisu The Irish Times.

Kot poroča Ruth McDonald, BBC-jeva dopisnica iz Dublina: "Njene tople, smešne, perspektivne zgodbe so brali in uživali po celem svetu." Kot so povedali na BBC, je bila avtorica znana po svojih dobroti in pomoči drugim, kar je tudi napisala v priročniku za pisanje. "Najpomembnejša stvar, ki si jo je vredno zapomniti je, da ima vsak sposobnost povedati zgodbo. Ni pomembno kje si se rodil in kako si odraščal,“ je zapisano v njenem priročniku.

Po osvojeni knjižni nagradi WHSmith za fikcijo v literaturi, je v BBC-jevem intervjuju iz leta 2001 razložila svoje izkušnje ob založniških zavrnitvah njene prve knjige. Povedala je, da bila vesela, da je knjigo poslala drugim založnikom, ki jo niso zavrnili. Dejala je tudi, da je vedno pisala tako, kot je govorila: "Veliko bolj si prepričljiv, če govoriš z lastnim glasom."

Nagrada za življenjsko delo

Leta 2000 je Binchyjeva bila na tretjem mestu izmed najbolj priljubljenih avtorjev na svetovnem dnevu knjige – uvrstila se je pred Jane Austen in Charlesa Dickensa. Leta 2010 je osvojila nagrado za življenjsko delo na Irish Book Awards . Istega leta je tudi objavila svoje zadnje delo Minding Frankie.

Tudi v Sloveniji je izredno priljubljena. Med najbolj želenimi knjigami pri nas je Rdeča bukev, Pri Quentinu, Škrlatno pero, Večerni tečaj in Hiša na Tari. Slednja je bila leta 2006 tudi na Cobissovem seznamu najbolj branih knjig.

Pred smrtjo je na svoji spletni strani objavila sporočilo, da njeno zdravje ni dobro in da se zahvaljuje vsem svojim bralcem.