Po naših informacijah se je tako na razpis za predsednika uprave, ki se je iztekel v soboto, poleg sedanjega vršilca dolžnosti na tem položaju Matjaža Kneza prijavil tudi Boris Zupančič, nekdanji predsednik nadzornega sveta Dela v času prve Janševe vlade, ki je kasneje na položaju prvega nadzornika Kada zamenjal Andrijano Starino Kosem. To nakazuje možnost skorajšnjega "dvoboja" dveh vplivnih lobijev. Knez, član SLS, prihaja iz tako imenovanega mariborskega kadrovskega bazena, ki ima prek Emanuela Čerčka, svetovalca ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača, neposredni vpliv na odločitve ministrstva. Zupančič pa velja za kandidata struje SDS iz Grosuplja, ki že obvladuje nadzorni svet Darsa. Njegov predsednik je namreč Dušan Hočevar, član SDS in podžupan občine Grosuplje, ki jo vodi nekdanji državni sekretar za promet Peter Verlič, Hočevarjeva soproga Janja Garvas Hočevar pa je namestnica generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča, ki prav tako prihaja iz Grosuplja.

Morebitno Zupančičevo imenovanje bi lahko porušilo koalicijsko ravnotežje na Darsu, kjer nadzorni svet po nepisanem dogovoru za zdaj obvladuje SDS, upravo pa SLS (Knez) in NSi, ki naj bi vanjo pripeljala začasnega člana uprave Tineta Svoljška. Tudi zato v neuradnih krogih ne izključujejo možnosti kompromisa, torej, da bi vodenje uprave prevzel Zupančič, kot člana pa naj bi v njej ostala Knez in Svoljšak. A štrene bi jim pri tem lahko zmešalo še nekaj kandidatov. Prvi med njimi je nekdanji državni sekretar za ceste na ministrstvu za promet Tomaž Vidic, sicer tudi nekdanji nadzornik Darsa. Njegov potencialno najmočnejši podpornik naj bi bil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Neznanki ostajata solastnik mariborskega podjetja Gradis biro za projektiranje Tadej Veber, ki je tudi član strokovnega sveta SDS, in Martin Bratanič, nekdanji vodja kabineta aktualnega ministra za delo Andreja Vizjaka v času, ko je ta vodil ministrstvo za gospodarstvo. Veber prihaja iz istega "bazena" kot Knez, iz javno dostopnih virov pa ni mogoče razbrati, kje mu je uspelo nabrati pet let izkušenj na vodilnih mestih ali v organih upravljanja, kar je eden od razpisnih pogojev. Brataniča, nekdanjega kriminalista, pa se je po tem, ko je pred časom padlo v vodo njegovo imenovanje na vrh Gen Energije, v zadnjih tednih omenjalo tudi v povezavi z Darsom, pri čemer ne gre prezreti njegovih močnih lobističnih povezav. Prijave za položaje v upravi Darsa naj bi poslalo še kar nekaj kandidatov, med njimi tudi nekdanja članica uprave te družbe Gordana Višinski.

Zupančič, ki je v času prve Janševe vlade nekaj časa vodil Marino Portorož, konec leta 2008 pa se je - tako kot še nekateri kadri SDS - "umaknil" v Slovenijales (na položaj prokurista), izjav včeraj ni želel dajati. "Vse bo jasno, ko bodo nadzorniki odpirali kandidature," nam je dejal Zupančič, ki je tudi dolgoletni solastnik in direktor podjetja Flamma. To zastopa različne proizvajalce posode in jedilnega pribora, lani pa je ob 608.413 evrov prihodkov ustvarilo skoraj 42.000 evrov izgube.