Vseh pet je še aktivnih, vseh pet jih bo skušalo štiri leta pozneje v Londonu pokazati, da so še vedno med najboljšimi na svetu. Prvi izmed peterice je šel v boj Vasilij Žbogar, ki mu gre v od Londona štiri ure oddaljenem Weymouthu vse bolje in bo še nekaj dni lovil končno uvrstitev. Včeraj zvečer je v olimpijskem parku postalo jasno, kar se je sicer vedelo že pred začetkom iger. Da se vsi med njimi ne bodo okitili z novo kolajno. V plavalnem bazenu olimpijskega parka je Sara Isaković končala tekmovanje v paradni disciplini na 200 prosto v polfinalu, v katerem je s časom 1:58,47 zasedla 14. mesto.

Radovljičanka je imela nekaj športne sreče v dopoldanskih kvalifikacijah, v katerih se je uvrstila na rep udeleženk večernega polfinala. S časom 1:58,96 je zasedla 16. mesto, le dve stotinki za njo pa se je uvrstila Britanka Rebecca Turner. Tako dosežen čas kot uvrstitev nista obetala preboja v današnji finale, toda Sara Isaković je pred novinarje stopila optimistična. Po dopoldanskem nastopu je dejala, da je sposobna mnogo boljšega časa.

V polfinalu je srebrna olimpijka tekmovala v prvi skupini, za katero se je izkazalo, da je bila hitrejša od druge. Gorenjka je na osmi progi zaostajala za tekmicami od prvih metrov naprej, svoj kvalifikacijski čas pa je izboljšala za slabe pol sekunde. Najhitrejši čas polfinala je dosegla Avstralka Bronte Barratt, v drugi kvalifikacijski skupini pa je bila najboljša italijanska plavalna velemojstrica Federica Pellegrini.

Sklepno oceno nastopa Sare Isaković je podal njen trener Miha Potočnik, ki je Radovljičanko v štirih mesecih, odkar se je vrnila iz ZDA, pripravil do te mere, da je bila do včerajšnjega večera v igri za najvišja mesta: »K ončna Sarina uvrstitev ni idealna, je pa posledica tega, kar se je z njo dogajalo v zadnjem olimpijskem ciklusu. Predtekmovalni nastop je bil za odtenek boljši, vsaj do 150 metrov. Pričakoval sem, da bo podobno nastopila tudi v polfinalu, vendar je malenkost počasneje začela, a bolje končala.«

Sara Isaković: Nikomur nimam česa dokazovati, le sebi

»Sara je v obdobju do Pekinga pokazala, da je sposobna bistveno hitrejših in boljših nastopov. Splet okoliščin s študijem v ZDA ni bil najboljši, vsaj kar zadeva nastopa na olimpijskih igrah. Po lanskem svetovnem prvenstvu v Šanghaju (bila je 15., op. p.) se je videlo, da bi morala zgodbo v primerjavi s profesionalkami podrediti do potankosti. Sodelovala sva žal le štiri mesece in izkazalo se je, da je bilo vse skupaj malce premalo. Sara je z osvojitvijo olimpijske kolajne v Pekingu zadovoljila tekmovalni motiv. V tem času seveda ni zanemarila plavanja, a je šolo postavila na prvo mesto. Motiv mora športnik najti sam pri sebi. Če notranjega motiva po rezultatu ni zadosti, je težko tekmovati na vrhunskem nivoju. Sama najbolje ve, na kakšen način se pride do olimpijske kolajne. Skupaj v štirih letih nisva sodelovala niti za eno celo sezono, zato lahko poda zaključno oceno olimpijskega obdobja le Sara.«

Kot je v dosedanjem delu slovenskih plavalnih nastopov v Londonu v navadi, je šel enkrat samkrat v bazen tudi Robert Žbogar, ki je nastopil v disciplini 200 delfin. Radovljičan je prvih sto metrov spodbudno začel, v nadaljevanju pa povsem popustil ter s časom 1:58,96 zasedel 24. mesto. »Začel sem odlično. V takšnem tempu sem si želel tudi nadaljevati, a se mi ni izšlo. Plavati bi moral bolj lahkotno, da bi lahko v drugih stotih metrih nadaljeval v takšnem ritmu, kot sem začel. Tako pa mi je prva stotka pobrala preveč moči,« je nekaj minut po Sari Isakovič v mešani coni pripovedoval Robert Žbogar . In nadaljeval: »Želel sem si plavati osebni rekord (1:57,71, kar bi zadostovalo za 21. mesto, op. p.). Pričakovanj nisem izpolnil. Kaj je botrovalo temu, da tega nisem dosegel, ne vem. Morda bolezen, morda začetek preveč na silo? Vseeno lahko rečem, da sem dal vse od sebe. A se ni izšlo. Tako je v športu, enkrat gre, drugič ne.«

»Seveda sem razočaran. Po drugi strani sem vesel, da sem dobil priložnost nastopa na olimpijskih igrah. Nisem je maksimalno izkoristil. Toda življenje gre svojo pot. Še naprej se bom trudil tako na treningih kot na tekmah, sčasoma bomo pa videli, do kam bom prilezel,« je skušal iz olimpijskega nastopa potegniti najboljše slovenski plavalec, ki se je ozrl še na olimpijski duh. »Ambient v Londonu je enkraten. Takšen, kot sem si ga na olimpijskih igrah predstavljal. Tudi organizacija je dobra. Prizorišča so fascinantna. Do nedelje, petega avgusta, ko odpotujem domov, si bom ogledal še kakšen olimpijski nastop,« je dodal.

Od slovenskih plavalcev bo danes v olimpijski bazen skočila le Anja Klinar, in sicer na 200 delfin, kjer ima prijavljen 19. čas. Anja Klinar je z desetim mestom na 400 delfin za zdaj lastnica najboljše slovenske uvrstitve na OI, z odličnim nastopom pa bi se lahko uvrstila v večerni polfinale.