V dopoldanskih kvalifikacijah ste se uvrstili pri repu polfinalistk. Kako ste bili zadovoljni z nastopom?

Po prvih stotih metrih sem se počutila precej močno. Po drugi strani sem se zavedala, da bi lahko prvo polovico proge plavala z večjo lahkoto. V tem primeru bi lahko tudi drugih sto metrov plavala bolje, ko me je na koncu pobiralo. Dosegla sem soliden čas. Vedela sem, da sem sposobna plavati še veliko bolje in izboljšati polfinalno uvrstitev.

Torej za več kot pol sekunde, kolikor ste bili hitrejši v večernem sporedu?

Malce sem razočarana, saj sem pričakovala uvrstitev v finale. Glede na popoldansko počutje v vodi sem računala na veliko boljši rezultat, ker na olimpijskih igrah ne bi smela plavati zgolj pol sekunde hitreje kot na evropskem prvenstvu, ko sploh nisem spuščala treningov, tu pa naj bi bila res v vrhunski formi. Ni se mi izšlo. Ne vem, kaj mi je zmanjkalo. Le zadnjih 50 metrov je bilo precej boljših kot zjutraj. Po drugi strani sem doživela življenjsko izkušnjo, ki je pokazala, kakšen fenomenalni rezultat sem dosegla pred štirimi leti. Izid 1:54,9 je še vedno eden najboljših časov v zgodovini, na katerega sem res lahko izjemno ponosna.

V Londonu ste branili srebrno kolajno iz Pekinga. Slovenska javnost je od vas pričakovala boljši rezultat kot 14. mesto. Kakšen je vaš pogled na uvrstitev?

Ne vem, ali se javnost v Sloveniji zaveda, da je uvrstitev v polfinale v plavanju velik uspeh. Vem, da se je od mene veliko pričakovalo, ker sem v Londonu branila srebrno kolajno iz Pekinga. Konec koncev je polfinale na tretjih olimpijskih igrah lep uspeh. Ne bom se razjokala, ker se nisem uvrstila v finale. Glede na zadnja štiri leta, ki sem jih preživela, je ta dosežek izjemen. Lani sem se na svetovnem prvenstvu uvrstila v polfinale in bila presrečna, letos mi je podoben podvig uspel še na olimpijskih igrah.

Kaj za vas osebno pomeni uvrstitev v Londonu, glede na to, da natančno veste, na kakšen način lahko pridete do vrhunskega rezultata, ki se mu v zadnjem olimpijskem ciklusu niste stoodstotno podredili?

Pred olimpijskimi igrami v Pekingu sem se celo leto posvetila plavanju. Letos sem se odločila, da do marca ostanem v ZDA, da nastopim še na prvenstvu NCAA. Če ne bi na drugačen način zaključila univerzitetno kariero, bi imela vse življenje luknjo v srcu. Doma sem res pridno trenirala, bila osredotočena zgolj na olimpijske igre. Kljub temu mislim, da bi se lahko uvrstila v finale, saj punce niso bile tako hitre, da bi ne vem kako močno zaostala za njimi.

Torej ste vseeno v Londonu pričakovali boljši rezultat?

Na treningih je kazalo veliko bolje, kot sem pokazala v Londonu. Čeprav sem v zadnjih štirih mesecih napredovala, čas v Londonu tega ni pokazal. Psihično sem bila za olimpijske igre dobro pripravljena. Od sebe sem dala vse, a na žalost se mi ni izšlo. Po včerajšnjem nastopu sem žalostna predvsem zato, ker sem v karieri že dosegla olimpijsko kolajno. Če je ne bi, bi bila po polfinalu precej bolj zadovoljna. Nikomur več nimam česa dokazovati, le sebi.

Boste v športu vztrajali še eno olimpijsko obdobje?

Kaj pa vem. V tem trenutno ne razmišljam o tem. Zelo težko je usklajevati šolo in plavanje. A kot sem že večkrat povedala, ne bi nič zamenjala za ta štiri leta, ki sem jih doživela v Ameriki.

Jutri vas čaka še nastop v štafeti 4x200 metrov. Kakšna bodo vaša pričakovanja?

Upam, da bomo odplavale nov državni rekord. Potem pa potrebujem malce počitka. Morda malce daljšega in se potem znova vrnem v plavanje.

Kot je to storil atlet Primož Kozmus?

Pri plavanju je to zelo težko. Če ne treniraš en mesec, je to tako, kot ne bi vse življenje.

Kako gledate na Italijanko Federico Pellegrini, ki je v zadnjih letih v vaši paradni disciplini povsem v vrhu?

Zelo jo spoštujem. Res je svetovna plavalka. A morate vedeti, da v drugih državah plavalce povsem drugače obravnavajo kot pri nas. Federici nekdo na bazen nosi torbo, drug jo ves čas masira, ob sebi ima spremstvo, kot bi bila največja hollywoodska zvezda. Vse ji je podrejeno. Z njo in drugimi svetovnimi plavalnimi zvezdniki se res ne moremo primerjati. Že ko sem v ZDA doživela univerzitetno plavanje, je bilo povsem drugače kot v Sloveniji. Pozornost je precej večja, ljudje ti namenjajo precej več pozornosti. Tudi po banano ti ni treba iti peš.

Toda hollywoodska zvezda italijanskega rodu se je tudi slikala gola...

Drži. Hvala bogu, da dela še dodatne stvari za zaslužek in privlači nase pozornost. Pa saj je navsezadnje luštna, naj dela, kar hoče. Vesela sem zanjo. Srčno privoščim vsakemu, ki je srečen. Jaz osebno se sicer ne bi slikala gola.