Okoli 75.000 gledalcev se je zbralo na dirkališču v neposredni bližini madžarske prestolnice, preizkušnja pa je minila v absolutni prevladi Hamiltona, ki je svojo premoč prikazal že na prostih treningih (na dveh od treh je bil najhitrejši) in v kvalifikacijah.

Dirkališče v Hungaroringu je znano po majhnemu številu primernih odsekov za prehitevanja, dirkači so zmagovali predvsem po zaslugi taktičnih prijemov moštvenih ideologov. Na letošnji preizkušnji ni bilo nič drugače, največ modrosti so pokazali pri McLarnu.

Svetovni prvak iz leta 2008 je v drugem startu - prvega niso izpeljali zaradi tega, ker je sedemkratni svetovni prvak, Nemec Michael Schumacher, obtičal na stezi - zadržal vodilno mesto iz kvalifikacij, nato pa vseskozi nadzoroval svoje tekmece.

Hamilton, ki je imel na tej dirki na svoji čeladi zapisano posebno posvetilo za deset športnikov iz Grenade, ki nastopajo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu, je imel v prvi polovici dirke edinega dostojnega tekmeca v Grosjeanu, v drugi polovici pa v Räikkönenu, sicer svetovnemu prvaku iz leta 2007.

Francoz in Finec sta bila neprestano v njegovi bližini, med dirko pa ga vendarle nikoli nista resno ogrozila. Hamilton je tako dosegel drugo zmago v tej sezoni, najboljši je bil tudi na junijski preizkušnji za VN Kanade, skupno pa je dosegel že 19 zmag.

"To je bil poseben dan, ki se je razpletel naravnost fantastično. Moja ekipa je odlično opravila svoje delo, dirkalnik je bil na prostih treningih, kvalifikacijah in sami dirki vseskozi odlično pripravljen," je takoj po dirki dejal absolutni junak današnje preizkušnje in dodal: "Veselim se nadaljevanja sezone. Na voljo je še veliko točk, vse je še odprto. Borili se bomo po najboljših močeh, z današnjim dnem začenjamo priprave za drugi del sezone."

V skupni razvrstitvi vodi Alonso s 164 točkami. Na drugem mestu je Avstralec Mark Webber (Red Bull) s 124, na tretjem pa njegov moštveni kolega in dvakratni svetovni prvak v zadnjih dveh letih, Nemec Sebastian Vettel, s 122 točkami. Hamilton je na četrtem mestu s 117 točkami.

Po današnji dirki na Madžarskem bo nastopil več kot enomesečni tekmovalni premor, naslednja dirka formule 1 pa bo 2. septembra, ko bo na sporedu VN Belgije v Spa-Francorchampsu.