Kot je v nagovoru dejal Janša, je Slovenija v zadnjih letih prišla v situacijo, za katero "nas prijatelji iz Evrope stalno sprašujejo, kako je sploh mogoče, da se je kaj takega zgodilo, kako je mogoče da smo v slabih treh letih iz države, ki je bila na vrhu EU in so jo mnogi dajali za zgled, prišla med države, ki se omenjajo kot tiste, ki bodo eventualno potrebovale tujo pomoč".

Ob tem je poudaril, da ima SDS kot največja vladna stranka veliko odgovornost, nima pa vse odgovornosti. Kot je dejal, SDS ni odgovorna za stanje ali večino tega stanja, v katerem je trenutno Slovenija.

V tem trenutku ni dovolj pripravljenosti in sloge za to, da bi vsi skupaj priznali stanje, kakršno je, in naredili potrebne korake, da se situacija reši, pravi Janša.

Vlada že od prvega dne ponuja roko sodelovanja

"Gledajo nas od zunaj in nas sprašujejo, kako je mogoče, da ni zavedanja in sposobnosti sodelovanja," je izpostavil in dejal, je vlada že od prvega dne, ko je prisegla, ponujala roko sodelovanja in partnerstva opoziciji.

A opozicija to sodelovanje ne samo zavrača, ampak se "praktično iz dneva v dan poje dana beseda", je povedal Janša. "Komaj se za neko stvar dogovorimo, že se naslednji dan izve, da temu ni tako, da se je zdaj premislila ena, drugič pa druga opozicijska stranka," je dejal. Tako se po njegovih besedah ne da naprej, saj ima koalicija le navadno večino v parlamentu.

Kot je dejal Janša, bo SDS jeseni naredila vse, da bo Slovenija še naprej ostala suverena republika. "Naredila bo vse, da Slovenija po dolgih desetletjih za svojega predsednika dobi demokrata in to je naša prva naloga," je povedal.

Zver si želi Slovenije, ki ne bo razdeljena

Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver je ob tem dejal, da si želi Slovenije, ki ne bo razdeljena. Zato obljublja povečanje ugleda Slovenije, če zmaga na jesenskih volitvah. Kot je dejal, je do volitev še dovolj časa za prepričevanje volilnega telesa, trenutno pa je s trendom javnega mnenja zadovoljen.

Pričakuje sicer, da se bo razlika med njim, nekdanjim premierjem Borutom Pahorjem in sedanjim predsednikom Danilom Türkom še zmanjšala in da se bodo bodo glasovi še bolj razdelili med vse tri. Kot je poudaril, pa si predvsem želi prepričati tisti del volilnega telesa, ki je tudi sicer soroden politični opciji, ki jo sam zastopa.

Na 18. letnem taboru, ki se bo zaključil 5. avgusta, se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 2000 ljudi. Na njem so se predstavili tudi občinski odbori SDS iz vse Slovenije, do konca tabora pa se bodo njegovi udeleženci lahko udeležili številnih predavanj in pohodov, med drugim tudi pohoda na Triglav.