Po Jankovićevem mnenju bi v vseh državah, v katerih pade zaupanje javnosti v vlado pod 20 odstotkov, slednja odstopila. "Vlada bi rekla, da ni sposobna, ne pa, da izsiljuje z zaupnico," je na današnji novinarski konferenci v DZ dejal prvak Pozitivne Slovenije in dodal, da je pot naprej znana, če ta vlada nima znanja.

Janša je izsiljeval

Janković je med drugim izpostavil sestanek parlamentarnih strank minuli četrtek, po katerem so na jesen prenesli glasovanje o holdingu in fiskalnem pravilu. S tem se je Sloveniji zaenkrat izognila tudi politični krizi, saj je Janša omenil možnost vezave zaupnice na glasovanje o fiskalnem pravilu. Janković meni, da je Janša s tem izsiljeval, kar pa da "ni imelo nobene realne osnove, ker tega ni želel". Po njegovih ocenah je želel le disciplinirati svoje koalicijske partnerje.

Kot meni, bo vlada prihodnja dva meseca izkoristila za dve zadevi. Najprej za "dodatno prepričevanje koalicijskih partnerjev, da morajo ostati v koaliciji, sicer da jim grozi, da jih v Jankovićevi koaliciji ne bi bilo". To je, kot je dodal, res. Poleg tega bo vlada po Jankovićevih besedah poskušala "kaj resnega dati v javnost, ne prehitro vožnjo, temveč kakšno drugo afero".

"Strašenje, da se bomo morali zadolžiti, če ne bo sprejeto fiskalno pravilo, pa je neresnično"

Janković je prepričan, da je vladno nerazumevanje gospodarstva veliko, da vlada ne ve, kaj mora narediti za ustvarjanje novih delovnih mest in za nove projekte. Ukrepi vlade so po njegovem mnenju pokazali, da je stanje slabše kot lani. "Strašenje, da se bomo morali zadolžiti, če ne bo sprejeto fiskalno pravilo, pa je neresnično," je dejal. Fiskalnega pravila PS "v takih pogojih" po njegovih besedah ne bo podprla.

Omenil je tudi delovne skupine za usklajevanje fiskalnega pravila, upravljanje državnega premoženja in za reševanje slabih terjatev. Pri tem Janković ni prepričan, da je treba še enkrat v agencijo za sanacijo bank, temveč da je treba banko najprej sanirati. Zanimivo pa je, pravi, da še vedno nihče ni povedal, kaj je težava v NLB in kakšen je primanjkljaj.

Predsednik PS še ocenjuje, da je bila njegova stranka ves čas konstruktivna. Izpostavil je nasprotovanje sprejemanju zakonov v DZ po nujnem postopku, pri čemer je podprl izjavo predsednika skupine socialistov in demokratov Hannesa Swobode, v kateri je enačil uporabo nujnih zakonodajnih postopkov v Romuniji in Sloveniji. PS je nasprotovala tudi zamenjavi članov Beneške komisije, hitremu sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ in zakona o državnem premoženjskem holdingu, je spomnil Janković.