Predstavnik iniciativnega odbora Za ohranitev dobrega imena Urana Valentin Zibelnik je v izjavi za STA spomnil, da generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje v sredini izjavi v Odmevih na TV Slovenija ni pokazal samega dekreta, ki naj bi Urana v tujino napotil zaradi domnevnega očetovstva. Zibelnik je "skoraj prepričan", da dekret s takšno vsebino sploh ne obstaja.

Na Slovenski škofovski konferenci danes za STA niso bili dosegljivi za dodatna pojasnila.

Saje mu je tudi zatrdil, da osebno tega dekreta ni videl oz. da na škofijo niso prejeli nobenega pisnega dekreta. Zibelnik je še ponovil, da je Uran večkrat zanikal govorice o domnevnem očetovstvu. Tako ocenjuje, da mu ne dovolijo, da bi govorice z dokazi oz. testom očetovstva zavrnil, saj bi s tem "izgubili glavno točko obtožnice".

"Nihče ne more niti domnevno pisati o nečem, če ta krivda ni dokazana, niti dokazljiva," je dejal Zibelnik. Zato domnevno očetovstvo "ne bi smelo biti razlog za napotitev Urana v tujino, prav tako ta razlog ne bi smel biti v javnosti izrabljen v domnevah Cerkve". Prepričan je, da je Uran na dekret pristal "v svoji silni skromnosti in ponižnosti".

Uranovi podporniki menijo, da gre za konstrukt, s katerim bi se prikrile nekatere stvari, ki so po Zibelnikovih besedah "v nebo vpijoče bodisi z moralnega bodisi osebnostnega stališča določenih članov, tudi vrha Cerkve". Kot ocenjuje Zibelnik, ne gre za ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Zibelnik je ob tem spomnil na izjavo kardinala Franca Rodeta ob imenovanju in umestitvi Urana za nadškofa leta 2004, češ da gre za "kadrovsko napako".

Zibelnik je še pojasnil, da je iniciativa že večkrat prosila za srečanje z apostolskim nuncijem v Sloveniji Juliuszem Januszem, ki je "edina vez z Vatikanom", a do srečanja še ni prišlo. Kot pravi, si bodo še naprej prizadevali za srečanje z nuncijem, če to ne bo mogoče, pa se bodo obrnili na Kongregacijo za škofe v Rimu.

Prepričan je, da so Uranu kršene človekove pravice. Ob tem je povzel po njegovih besedah uradno razlago profesorja kazenskega kanonskega prava Davida Cita, ki meni, "da nihče v cerkvi ne more izgnati nikogar iz njegove domovine, saj to lahko stori le njegova država".

Iniciativa Za ohranitev dobrega imena Urana je bila ustanovljena v maju, razširjena pa je po vsej državi. Povezana je tudi s skupino podpornikov Urana na Facebooku, je pojasnil Zibelnik.

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo, je v nedeljskih Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik. Stres in Uran sta navodilo Vatikana o začasnem Uranovem umiku iz Slovenije potrdila v sredo. O razlogih za umik se je nekaj dni zgolj ugibalo, v sredinih Odmevih pa je Saje potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo, in povedal, da se Uran seli v Trst.