Lukmanu, danes članu uprave v Pivovarni Laško, v preteklosti pa vodji veleprodaje v Engrotušu, je namreč uspelo z zastopniki družb Engrotuš (Tanja Tuš), Tuš Nepremičnine (Branko Cokan) in Tuš Holding (Matjaž Zadravec) skleniti sporazum, po katerem so te solidarno odgovorne za vračilo sredstev, ki jih je GM Invest dobil od lizinške hiše.

Kot smo izvedeli, gre za več pogodb o finančnem lizingu nepremičnine in dolgoročnem namenskem posojilu, na podlagi katerih je GM Invest pred koncem leta 2006 prišel do skupno 7,4 milijona evrov. Del enega od posojil je že vrnil, tako da je NLB Leasingu dolžan še 5,3 milijona evrov.

Zakaj bi družbe enega najbogatejših Slovencev jamčile za vračilo dolgov GM Investa, iz katerega se je Mirko Tuš vsaj uradno umaknil leta 2010, ukvarja pa se z vlaganji v nepremičnine in njihovo izgradnjo za trg? "Gre samo za to, da smo naše terjatve do omenjene družbe, ki je naš dolgoletni poslovni partner pri razvoju maloprodajne mreže, ustrezno zavarovali," so včeraj zatrdili v Tuš Holdingu. V zameno za poroštvo bodo namreč smele Tuševe družbe vpisati maksimalno hipoteko na številnih (že zastavljenih) parcelah, pa tudi na Lukmanovem lastniškem deležu v GM Investu.

Po naših informacijah pa je GM Invest, ki je imel v začetku leta 2006, ko sta ga soustanovila Mirko Tuš in Lukman, zgolj 8763 evrov kapitala, do skupno 5,2 milijona evrov prišel brez poroštva Engrotuša. Tega je odvisna družba NLB očitno zahtevala šele tri leta kasneje, ko je bil podpisan prvi aneks k pogodbi. Zato pa podjetnika iz Celja, lastnika tretje največje verige trgovin v Sloveniji, in Lukmana, ki prihaja iz bližnje občine Vojnik, povezuje tudi sporna podelitev radijskih frekvenc Tušmobilu.

Tuš in Lukman oziroma njuni družbi Tušmobil in GM Invest sta namreč že dalj časa del predkazenskega postopka, v katerem jima kriminalisti očitajo dajanje podkupnin zdaj že bivšemu šefu Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomažu Simoniču. Po več obsežnih akcijah, nazadnje februarja lani, je policija prišla do utemeljenega suma, da naj bi Simonič v zameno za brezplačno dodelitev koncesije UMTS prejel stanovanja in več mobilnih telefonov. Tu pa nastopi GM Invest. Kot smo poročali, je bila hiša na Gregorčičevi v Piranu najprej v lasti Tuševih družb, nato pa je njeno lastništvo prešlo v roke GM Investa. Poleti 2008, le tri mesece po tem, ko je Tušmobil potihoma prišel do radijskih frekvenc, pa se je kot lastnik stanovanj v omenjeni hiši vpisal Simonič. V Tuš Holdingu so zagotovili, da nedavno zavarovanje terjatev ni povezano s Tušmobilom.

Kolikšna je verjetnost, da bi podjetje sploh poplačalo dolg do NLB Leasinga, ni znano. O (ne)prodajljivosti kopice že zgrajenih nepremičnin in zazidljivih zemljišč po vsej Sloveniji pa priča podatek, da je lizinška hiša že trikrat podaljšala rok vračila posojil. Po novem jih mora GM Invest vrniti do konca junija prihodnje leto.