Vedno bolj očitno je, da bodo imeli bankirji velike težave pri izterjavi posojenih milijonov, saj je skoraj celotno premoženje prek verižnih posojilnih poslov končalo v neznanih družbah v davčnih oazah.

Milijoni prek Nizozemske neznano kam

Čeprav je imel CG Invest še konec lanskega leta uradno v lasti za 190 milijonov evrov premoženja, je le manjši del tega premoženja unovčljiv, še manjši del pa je dejansko ostal v Sloveniji. Iz nekoč enega finančno najtrdnejših slovenskih holdingov se je namreč CG Invest spremenil v neke vrste kreditno izpostavo preostalih družb iz skupine Aktiva. Po podatkih iz začetka lanskega leta kar okoli 180 milijonov evrov premoženja CG Investa predstavljajo slabo zavarovana posojila nizozemskima družbama SEI Holding in Aktiva Avant, ki pa sta po dosegljivih podatkih prejeta posojila posodili naprej neznanim družbam v davčnih oazah. Da SEI Holding ni bil končna postaja posojenih milijonov, nakazujejo tudi pojasnila njegovega direktorja Jordana Eržena, sicer enega ključnih mož v skupini Aktiva. Ta je namreč na zadnji skupščini CG Investa dejal, da "dokapitalizacija ne bo mogoča, saj SEI Holding nima sredstev, s katerimi bi jo lahko izvedel ".

Dejanski znesek, ki je končal na računih nizozemskih podjetij, kjer se je za njim izgubila vsaka sled, je še za nekaj deset milijonov evrov višji, saj so se v posojilnice spremenile tudi številne hčerinske družbe CG Investa. Družba Tu-Fin, ki je nastala z razdelitvijo Tehnouniona na dva dela, je namreč od skupno 20 milijonov evrov premoženja kar 15 milijonov evrov posodila naprej SEI Holdingu, približno devet milijonov evrov posojil je prispevala družba AR Finance, pet milijonov evrov pa družba Rumaplast Invest. Poleg danih posojil ima CG Invest v lasti le še manjši paket delnic NLB, deset odstotkov Factor banke, nekatere manjše deleže slovenskih in bosansko-hercegovskih podjetij ter romunsko nepremičninsko družbo Romfelt, ki je tik pred začetkom krize začela graditi večji stanovanjski kompleks v Bukarešti.

Upniki začeli izterjavo

Po neuradnih informacijah naj bi nekatere banke že začele postopek izterjave CG Investa, ki ima zaradi pomanjkanja sredstev za poplačilo obveznosti že več mesecev rezervacijo na transakcijskih računih NLB in Nove KBM. Največji slovenski banki sta se po dosegljivih podatkih do CG Investa izpostavili vsaka s približno 24 milijoni evrov. Med večjimi bankami upnicami so še Banka Celje (22 milijonov evrov), Factor banka (13,5 milijona evrov), SID (12,5 milijona evrov), Abanka (5 milijonov evrov), Gorenjska banka (4 milijoni evrov) in Hypo Alpe Adria bank (2 milijona evrov).

"Treba bo prodati nekatere naložbe, vendar to ni mogoče izvesti v kratkem roku. Iščemo vire financiranja, dogovori z bankami pa aktivno potekajo," nam je povedal Eržen. Na izrecno vprašanje, kje je premoženje CG Investa, Eržen ni želel odgovoriti, je pa zatrdil, da ni poniknilo v družbah iz davčnih oaz. "Morali bi videti podatke za leto 2012," nam je še dejal Eržen, ki na podrobnejša vprašanja ni želel odgovarjati.

Sledi se končajo v Hongkongu

Potem ko je Darko Horvat že konec leta 2009 pretrgal vse uradne lastniške vezi s pidovskim imperijem Aktiva in prodal svoj delež britanske družbe General Investments 2009 (nekoč na vrhu lastniške verige podjetij v skupini Aktiva), so prek številnih offshore podjetij lastniške vzvode v General Investments 2009 prevzeli angleški poslovnež in nepremičninski trgovec judovskih korenin Jacob Schimmel, Doron Latzer, odvetnik, ki domuje v Haifi in New Yorku, gibraltarska družba Grundle Holdings, vplivna libanonska bankirska družina Lawi in družina Kadoorie, ena najbogatejših hongkonških družin.

Toda konec lanskega leta se je lastništvo luksemburške China Grace Capital II (nekdanja Aktiva Capital II) temeljito spremenilo. General Investments 2009 je namreč poslovni imperij Aktiva prodal neznani hongkonški družbi China Grace International Investments, ki je bila ustanovljena šele sredi lanskega leta. Koliko je znašala kupnina, ni znano, prav tako ne, kdo so novi lastniki. Iz hongkonškega sodnega registra je razvidno le, da hongkonškega lastnika skupine Aktiva upravlja družba Joyhill Management, ki je prav tako registrirana v Hongkongu, domuje v poslovni stolpnici Bank of America, njen direktor pa je Zaki Ishag, upokojeni italijanski državljan sudanskega rodu, ki ima stalni naslov prijavljen v Londonu. Sočasno s spremembo lastništva je Ishag, ki je že sredi leta 2009 prevzel funkcijo člana upravnega odbora, postal tudi glavni izvršni direktor CG Investa. Kakšna je njegova povezava z novim lastnikom CG Investa, nam pri Ishagu ni uspelo preveriti, saj na naša vprašanja do konca redakcije ni uspel odgovoriti. Na to vprašanje ni odgovoril niti Eržen, ki je po spremembi lastništva postal direktor luksemburške China Grace Capital II. Prav Eržen in Ishag pa sta po novem ključna moža imperija Aktiva, saj sta v zadnjih mesecih prevzela upravljalske vzvode v praktično vseh podjetjih, ki sodijo v Skupino Aktiva, kar nakazuje, da pri novem lastniku uživata veliko zaupanja.