Michael Jackson je umrl junija 2009 v starosti 50 let. Vzrok smrti je bil pretiravanje s pomirjevali in drugimi mamili, za kar je bil kaznovan njegov osebni zdravnik. Michael Jackson je leta 2002 spisal oporoko, v kateri je upravljanje s premoženjem naložil Johnu Brancu in Johnu McClainu, ki naj poskrbita, da njegovi otroci premoženje dobijo prek Michaelove mame Katherine.

Ostalim v precej veliki družini se to ne zdi dovolj pošteno in si prizadevajo, da bi dobili svoj kos pogače. Zaradi tega je pretekli teden prišlo do bizarne prijave o izginotju 82-letne Katherine Jackson s strani njenega nečaka Trentona pri šerifovem uradu v Los Angelesu. Katherine je sicer bila na obisku pri svoji hčerki Rebbie v Arizoni, skupaj z nekaterimi drugimi člani družine in prijava se je izkazala za lažno.

V ponedeljek je prišlo na domu Katherine Jackson do prepira v katerega sta bila vpletena dva moška člana družine, ki ju policijsko poročilo ni imenovalo. Jacksonovih otrok - Paris, Prince in Blanket, ni bilo zraven. Pokojnikov brat Randy Jackson je izvršitelja oporoke obtožil kaznivega obnašanja in trdi, da je oporoka iz leta 2002 lažna.

Branca in McClain trdita, da skušata zaščititi premoženje za člane družine pred nedovoljenimi vplivi, nadlegovanjem in pohlepom drugih članov družine.