Upokojeni ljubljanski nadškof Uran mora po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu čim prej zapustiti Slovenijo, o čemer je novinarka Ranka Ivelja danes že pisala v tiskani izdaji Dnevnika.

Razlogi za odhod ostajajo skrivnost

Razlogi za odhod Urana za zdaj ostajajo skrivnost, prav tako ni znano, kam natančno naj bi se preselil po dekretu kongregacije. Doslej je stanoval v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani. Po poročanju TV Slovenija se je med lokacijami, kamor naj bi se Uran preselil, omenjal Pulj na Hrvaškem, v zadnjem času pa Trst. Uranu naj bi bilo od maja sicer prepovedano opravljanje slovesnih bogoslužij, med možnimi razlogi za napotitev v tujino pa nekateri omenjajo tudi govorice o domnevnem očetovstvu.

Uran za zdaj za izjave ni dosegljiv. Tudi na Apostolski nunciaturi natančnih odgovorov glede navedb medijev in napotitve Urana v tujino niso dajali, saj je za to pristojni nuncij na dopustu. So pa pojasnili, da ne gre za nič novega in da je nuncij vse povedal že pred časom.

Med razlogi za odhod tudi finančni zlom Nadškofije Maribor?

Razloge za napotitev Urana v tujino pa so nekateri že povezali s posledicami finančnega zloma Nadškofije Maribor. O tej temi je apostolski nuncij Juliusz Janusz sicer spregovoril že pred časom.

Glede finančne krize v Nadškofiji Maribor in o priporočilih, ki so bila dana cerkvenim oblastem s strani Svetega sedeža, je v začetku julija v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so priporočila "dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti". "Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje in ne nuncij," je povedal v pogovoru za radio.

V začetku maja so sicer na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zanikali navedbe našega časnika in Dela, da je Sveti sedež konec aprila SŠK poslal dekret, s katerim je upokojenima škofoma Alojzu Uranu in Francu Krambergerju naložil, naj se umakneta iz javnega življenja.

Umik v zasebno življenje

Na SŠK so takrat pojasnili, da sta se nadškofa Uran in Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011. "Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij," so poudarili.

Po namigovanjih, da nadškof Uran zapušča Slovenijo, pa so na nadškofiji Maribor danes potrdili, da je nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Kramberger. Kot so pojasnili, se je upokojeni nadškof Kramberger po pogovoru z apostolskim nuncijem v Sloveniji odločil, "da je v konkretni situaciji, v kateri se je znašla mariborska nadškofija, bolje za upokojenega nadškofa, da se umakne v zasebno življenje". Upokojeni nadškof je sedaj v domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Tja je odšel sredi junija.

Na facebooku v podporo Uranu

Da so za njegov umik posebni razlogi, nakazuje tudi to, da na nadškofiji ostaja denimo prav tako upokojeni nadškof Jožef Smej. Zanj namreč "ni razlogov, da bi se moral umakniti v zasebno življenje", so navedli na Nadškofiji Maribor.

V podporo Uranu se krepi tudi skupina na spletnem omrežju facebook. Večina vključenih se sprašuje, zakaj je bil nadškof umaknjen, zaslediti pa je tudi vprašanja, zakaj tudi katoliški mediji o tem molčijo.