Gospod Bizant nam je včeraj zvečer novico potrdil. Kot je povedal, se je za javno objavo te vesti odločil po posvetovanju z nadškofom Uranom, predvsem zato, ker "mu za upokojenega nadškofa ni vseeno" in ker "imajo ljudje pravico, da so o odhodu msgr. Urana iz Slovenije obveščeni". O tem, zakaj je Rim nadškofa Urana, ki je po Bizantovih besedah vse življenje garal za evangelij in storil veliko dobrega za ljudi, tako ostro kaznoval in kam nadškof odhaja, župnik ni želel govoriti. Dejal nam je, naj o tem povprašamo msgr. Urana. To smo hoteli storiti, msgr. Uran je še v domovini, a nam ga žal včeraj zvečer ni uspelo priklicati.

Župnik Bizant je po pogovoru z nadškofom v Oznanilih med drugim zapisal, da "je izgnanstvo iz domovine zanj res huda preizkušnja" in da "to odločitev Kongregacije za škofe sprejema v duhu svojega škofovskega gesla: 'Da, Oče!', v upanju, da se bo lahko čim prej vrnil v domovino". Vernikom je prenesel nadškofovo zahvalo za vse molitve in številne izraze duhovne podpore ter v imenu nadškofa (znova) odločno zavrnil govorice o njegovem domnevnem očetovstvu. Alojz Uran, je zapisal Vlado Bizant, "odločno zavrača govorice o domnevnem očetovstvu in se je pripravljen z vsakomur, ki bi trdil, da je njegov potomec, soočiti". Pomenljivo je še dodal, da upokojeni nadškof "vse svoje trpljenje daruje za našo domovino in za težko preizkušeno cerkev na Slovenskem, hkrati pa odpušča vsem, ki so mu storili krivico". Župnik Vlado Bizant nam je na vprašanje, ali se je o objavi posvetoval z nadškofom Stresom, odgovoril, da ne, s pristavkom, da za vse zapisano v Oznanilih nosi odgovornost župnik, torej on sam.

Spomnimo, da je vodstvo Cerkve z nadškofom metropolitom dr. Stresom na čelu 8. maja letos ostro zanikalo pisanje Dnevnika in Dela, da se morata upokojena nadškofa Uran in Kramberger umakniti z vseh javnih funkcij v zasebnost po dekretu Svetega sedeža, prvi zaradi osebnih prekrškov, drugi zaradi objektivne odgovornosti za mariborski finančni škandal.