Mladenič, ki prihaja iz drugega največjega bolgarskega mesta Plovdiv, trenutno nadomešča kolegico, ki je šla na obed v bližnjo restavracijo Marché. Tam se prehranjuje tudi sam. Pravi, da hrano "po nizki ceni" časti šef, in s prstom pokaže na napis, ki krasi njegovo rdečo majico. Na njej piše Dimitar Mitošev, s.p. Tudi on je Bolgar. "Šef dela za Petrol, jaz pa za šefa," se nasmehne v polomljeni slovenščini in pojasni, da za čistočo na obeh straneh počivališča Lom skrbijo izključno njegovi sonarodnjaki, ki sicer delajo tudi na drugih avtocestnih počivališčih.

Na vprašanje, ali spijo v prikolicah oziroma mobilnih bivalnih prostorih, nameščenih onstran žičnate ograje na obronku gozda, Blagovest odkima in poudari, da bivajo v stanovanju v Logatcu poleg trgovine Alpina. Po osem jih je v enem stanovanju, pravi. A ko mu da naš fotoreporter z rahlim znanjem bolgarščine vedeti, da smo na oknih prikolic zasledili bolgarske časopise, se ukloni in "prizna", da prikolice včasih uporabljajo za dnevni počitek.

A zakaj potrebuje dnevni počitek, ko pa po lastnih besedah dela le štiri ure na dan? Premeteno se izgovori, da včasih ostane malce dlje, češ da tako ali tako nima kaj početi v Logatcu. "Če bom zvečer počistil, bom imel zjutraj manj dela. Tudi trenutno ne pometam, saj je, kot vidite, vse čisto," še naprej pleteniči, medtem ko se s kosila vrne njegova kolegica, ki čisti toaletne prostore in ki ni tako odprte narave kot 25-letnik z juga Bolgarije.

Vsi delajo le po štiri ure na dan!?

Zanimivo, da je tudi ona prišla iz Bolgarije zgolj zato, da bi delala štiri ure na dan. Tudi ona spi v Logatcu in tudi ona pravi, da je višina mesečne plače skrbno varovana skrivnost. Fotografirati se noče, saj se boji, da bi fotografije končale na socialnem omrežju Facebook. "A vam ne bi bilo nerodno, če bi vas prijatelji videli v opravi čistilke toaletnih prostorov," nas odpravi že kar malce osorno in od fotoreporterja zahteva, naj pokaže, če je zbrisal fotografije.

Po njenem izpadu postane tudi Blagovest bolj nezaupljiv, zato se odpravimo na drugo stran počivališča k restavraciji Marché. Tam naletimo na še enega Bolgara s prepoznavno rdečo majico, ki ponovi domala identično zgodbo kot naš prejšnji sogovornik. A še preden spesni zaključno misel, mu zazvoni telefon in nenadoma se mu začne muditi, kot da mu gorijo tla pod nogami. Ozremo se proti Blagovestu in čistilki - tudi onadva imata k ušesu prislonjen mobilni telefon. Za restavracijo Marché v sedečem položaju na "čik pavzi" zasačimo mlajši bolgarski trio, ki čisti tamkajšnjo kuhinjo. Tudi oni nosijo majice z imenom svojega šefa Dimitara Mitoševa, le da so bele barve. Eden od njih ima komaj 18 let. Vsi kot papagaji ponavljajo, da delajo po štiri ure na dan in da se jim to splača. Še preden pa uspemo z vprašanji zavrtati malce globlje, pristopi starejša gospa - prav tako Bolgarka - jim nekaj zabrusi v materinščini in vsi trije kot strela smuknejo nazaj v kuhinjo.

Petrol se ne vmešava v organizacijo čistilnih servisov

Zaposleni v Marchéju, ki imajo Bolgare vsak dan na očeh, nam postrežejo z nekoliko drugačno zgodbo. Pravijo, da fantje in dekleta delajo po 16 ur na dan, zato pa dobijo na mesec okoli 800 evrov. Povedo nam tudi, da v prikolicah za žičnato ograjo po vsej verjetnosti ne spijo več, saj so policisti lansko leto večkrat izvedli racijo in odgovorne tudi oglobili. A kljub temu je v okolici prikolic zaznati znake življenja. Poleg kant za smeti je v bližini tekoča voda, kuhalnik, mize, stoli in cel kup najrazličnejših obuval, nemarno spravljenih pod vrati ene od prikolic, ki so zaklenjena.

Na Petrolu pravijo, da o prikolicah ne vedo nič. Za čiščenje bencinskih servisov nimajo svojih zaposlenih, imajo pa pogodbe z raznimi čistilnimi servisi, katerih zaposleni čistijo večje bencinske servise ob avtocestah in v večjih mestih. Na Petrolu poudarjajo, da je organizacija dela in najem delovne sile izključno v pristojnosti najetih podjetij, ki morajo izvesti pogodbeno zahtevana dela. "Na najbolj obremenjenih bencinskih servisih se čiščenje opravlja 24 ur na dan, z njihovim delom pa smo zadovoljni," pove Žiga Fišer s Petrola.

Mitošev je stari znanec policistov in inšpektorjev

Na ljubljanski policijski upravi pravijo, da so seznanjeni s prebivanjem bolgarskih državljanov za ograjo ob počivališču Lom. "V zvezi z bivalnimi razmerami in upravičenostjo postavljanja objektov so policisti že večkrat obvestili inšpekcijske službe - v letu 2011 so napisali sedem poročil. V lanskem letu so eno osebo tudi oglobili zaradi kršenja določil zakona o prijavi bivališča," pove Vinko Stojnšek in doda, da bodo policisti v primeru ugotovljenih kršitev še naprej ukrepali v skladu s pooblastili.

Tudi glavni inšpektor RS za delo Franc Rančigaj nam potrdi, da je samostojnega podjetnika Dimitarja Nikolova Mitoševa iz Loč v občini Slovenske Konjice doslej obravnavalo že več inšpektorjev za delo. V letu 2010 so bili opravljeni trije inšpekcijski pregledi s področja delovnih razmerij, v lanskem letu sedem, letos pa že deset.

Iz odgovora razberemo, da je možakar doslej kršil že domala vse predpise o zaposlovanju: ugotovljene so bile namreč kršitve v zvezi z vodenjem evidenc s področja dela in socialne varnosti, obveznimi sestavinami pogodbe o zaposlitvi, izplačilom dodatkov, delovnim časom, dnevnimi in tedenskimi počitki, regresom, s pisnim obračunom plače ter sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas zunaj zakonskih primerov.

Bolgaru je zato inšpektor z ureditveno odločbo kar štirikrat naložil, naj odpravi vse nepravilnosti, izdal mu je dve odločbi o prekršku in dva plačilna naloga. Dva inšpekcijska pregleda sta bila opravljena tudi s področja varnosti in zdravja pri delu, za ugotovljene nepravilnosti pa je bila prav tako izdana ureditvena odločba. A po besedah Rančigaja Bolgar še ni dovolj kršil zakona, da bi mu lahko odvzeli dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

Zanimivo je tudi, da inšpektorji za delo doslej niso preverjali, v kakšnih razmerah živijo pri Mitoševu zaposleni delavci. Po besedah glavnega inšpektorja namreč s tem v zvezi ni bila podana nobena prijava, čeprav so nam na policiji zatrdili drugače.

Število delovnih Bolgarov se je v zadnjem letu podvojilo

Dimitar Nikolov Mitošev je kot samostojni podjetnik za splošno čiščenje stavb v poslovnem registru Slovenije - AJPES registriran že od leta 2008. Zanimivo je, da na svetovnem spletu nikakor ni možno najti ne telefonske številke ne faksa ali spletnega naslova bolgarskega poslovneža.

Se pa njegovo ime nahaja na "črni listi" delodajalcev, ki jo vodi zavod za zaposlovanje. To pomeni, da je inšpekcija za delo pri njem pravnomočno ugotovila prekrške, zato trenutno prek zavoda ne more zaposlovati tujcev. A Goran Lukič, svetovalec za socialno področje, trg dela in migracije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), opozarja, da za državljane EU velja prost trg dela, tako da lahko omenjeni Bolgari v Sloveniji delajo tri mesece brez kakršnega koli dovoljenja za delo: "Ti delavci delajo prek agencij, zato je vse možno - tudi delo na črno brez kakršnih koli ekonomskih in socialnih pravic. To je povsem odprta zgodba, idealna za izkoriščanje delavcev v tako imenovanem prostovoljnem sužnjelastništvu."

Pri Bolgarih se po njegovem vedenju tudi sicer pojavlja zanimiva anomalija. "V letu 2010 je bilo od januarja do junija izdanih 1298 delovnih dovoljenj, v istem obdobju letos pa kar 2395. Število se je torej podvojilo. Očitno se je vzpostavil neki kanal za rekrutiranje bolgarskih delavcev, vprašanje pa je, komu to koristi? Razlog namreč vsekakor ni konjunktura, saj se število delovnih mest v Sloveniji še naprej znižuje," razmišlja Lukič.

Po njegovem prepričanju se zoper tovrstno izkoriščanje sicer da ukrepati, saj v Sloveniji velja za vse delavce isti zakon o delovnih razmerjih, ki med drugim določa tudi minimalno plačo in omejuje maksimalno število delovnih ur, a problem je, poudarja, drugje: "Ko delodajalec oziroma posrednik zavoha, da so mu na sledi, ugasne telefon, ukine firmo in že ne obstaja več."