Plamenico so posadili na eno od gondol na vrtiljaku, ki je od postavitve leta 1999 s 135 metri višine in 120 metri premera največji v Evropi. Čast nosilke plamenice na kolesu je imela 16-letna Amelia Hempleman-Adams, ki je lani na smučeh kot najmlajša doslej dosegla južni tečaj.

"Izjemno je bilo videti London s take perspektive. Višina je grozljiva, a se obenem počutiš varnega. To je bila izkušnja, ki si jo zapomniš za vse življenje," je dejala mlada nosilka bakle. Obisk londonskega očesa z olimpijskim ognjem je bil nekaj posebnega tudi zato, ker je mlada športnica s plamenico stala, seveda varno privezana, na strehi ene od 32 ovalnih gondol na največjem londonskem vrtiljaku, ki sicer lahko sprejmejo po 25 obiskovalcev.

Čast doletela tudi nesrečnega nogometaša

Med tistimi, ki so pred olimpijskimi igrami v Londonu lahko ponesli olimpijsko baklo, je tudi nogometaš Patrice Muamba, ki je pred meseci preživel zastoj srca na igrišču med tekmo. V soboto je bil v Kongu rojeni angleški nogometaš zadnji nosilec bakle v londonskem okrožju Walthamstow, kjer je po selitvi v Veliko Britanijo odraščal.

Nogometašu Boltona je marca med tekmo pokala FA s Tottenhamom za 78 minut srce prenehalo biti, nato je bil dolgo časa v kritičnem stanju, zdaj pa je že skorajda popolnoma okreval. Nogometa sicer še ne more igrati, tudi teče še ne, brez težav pa je zmogel prenesti plamenico z olimpijskim ognjem na njeni zadnji sobotni postaji v Walthamstowu. Muamba, ki je sicer rojen v Kongu, se je s starši preselil v Veliko Britanijo leta 1999.

"To, kar se mi je zgodilo, je čudež in hvala bogu, da sem preživel ter da lahko zdaj počnem tole. Preprosto uživam v življenju in uživam v današnjem dogajanju," je o predolimpijskem vrvežu dejal Muamba.