Z veliko boljšo popotnico so na četrtfinalni obračun pripotovali slovenski reprezentanti, ki v prvih šestih obračunih niso doživeli poraza, medtem ko so Francozi kar tri, saj so morali premoč priznati Nemčiji, Srbiji in Grčiji. Domači selektor Zmago Sagadin je pred obračunom prejel vzpodbudno novico, saj je lahko znova računal na Mateja Rojca, ki je obračun proti Španiji zaradi poškodbe izpustil. Uvod obračuna je pripadel Francozom, ki so preko agilnega in visokega Rudyja Goberta povedli s 4:0, a nato trdna slovenska obrambna nadaljnje štiri minute ni dovolila koša, na drugi strani pa so gostitelji dosegli devet zaporednih točk. Dodaten zalet je s klopi na parket prinesel Marko Pajić, ki je skupaj s soigralci stalno držal rahlo prednost pred Francozi. Odlično delo je slovenska obramba opravila na enem najbolj obetavnih igralcev svoje generacije Leu Westermannu, ki je v prvem polčasu dosegel vsega dve točki, ob tem pa zaradi tesnega pokrivanja izgubil kar tri žoge. Košarkarji selektorja Sagadina so v drugih desetih minutah nekajkrat ušli na šest točk, a žilavi Francozi, ki so v eni izmed akcij strgali dres Alenu Omiću, ni so dovolili, da bi prednost narasla na še višjo razliko.

V nadaljevanju pa se je slika na parketu povsem spremenila. Francozi so zaigrali kot prerojeni, razigral se je Westermann, ki je na hitro dosegel enajst točk, Slovenija pa se je v 27. minuti tudi po zaslugi katastrofalnega skoka kar naenkrat znašla v zaostanku za 14 (35:49). Z istim zaostankom so košarkarji Zmaga Sagadina krenili v zadnjih deset minut in z agresivno obrambo poskušali spreobrniti potek obračuna, a so slab met in številne izgubljene žoge razblinile sanje o kolajni na domačem prvenstvu.

Najboljši slovenski igralec Klemen Prepelič je bil po tekmi objokan. "Razočaranje je ogromno. V drugem polčasu smo razpadli. kot kaže nam ni usojeno, da bi igrali za kolajne," je dejal košarkar Heliosa.

Četrtfinalni izidi: Slovenija – Francija 54:77 (19:15, 32:28, 40:54, strelci za Slo venijo: Prepelič 17, Morina 11, Pajić 9, Omić 7, Lapornik in Rupnik po 4, Dimec 2), Litva – Grčija 79:43, Srbija – Latvija 74:65, Nemčija – Španija 73:47.

Polfinale: Litva – Srbija (danes ob 18. uri), Španija – Francija (danes ob 20.45), za tretje mesto: Litva/Srbija – Španija/Fran cija (jutri ob 18. uri), finale: Litva/Srbija – Španija/Francija (jutri ob 20.45).

Razvrstitev od 5. do 8. mesta: Grčija – Latvija (danes ob 13.30), Nemčija – Slovenija (danes ob 15.45), za 7. mesto: Grčija/Latvija – Nemčija/Slovenija (jutri ob 13.30), za 5. mesto: Grčija/Latvija – Nem čija/Slovenija (jutri ob 15.45)