"Nihče nima pravice, da spreminja našo zgodovino in nihče ne bo zgodovine spremenil. Partizani, partizanke, borci in borke so bili na strani zaveznikov, tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, nacizem in fašizem. In vsi tisti, ki poskušajo proglasiti zaveznike nacistov in fašistov za borce za svobodo te domovine, so na napačni strani," je na odkritju, ki so se ga med drugim udeležili tudi praporščaki veteranskih organizacij in predsednik SD Igor Lukšič, povedal Janković.

"Njihovi in tisti, ki so manj njihovi"

Janković je dejal, da želi vlada prepričati državljane, da smo v izrednih razmerah ter da je treba vse sprejeti na hitro, pri tem pa jih po njegovih besedah ne zanima, koliko ljudi bo prizadetih. "Oni so se odločili, da ta narod razdelijo na tiste, ki so njihovi, in ostale, ki so manj njihovi," je povedal in ponovil, da proslav, na katerih bo skušala vlada deliti državljane na "naše, njihove in manj njihove", v Ljubljani ne bodo več dopustili.

Original kipa umirajočega talca je delo akademskega kiparja Borisa Kalina iz leta 1957. Po kraji lansko leto sta tatova razrezane dele kipa prodala podjetjem za odkup kovin, vendar so policisti najpomembnejše dele našli in jih tudi zasegli. Kopija v Gramozni jami je bila nato izdelana po rekonstruiranem originalu, ta pa bo shranjen v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Izdelal ga je akademski kipar Matjaž Rebec, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Vrednost kipa: 38.160 evrov

Vrednost del izdelave rekonstruiranega originala in kopije kipa je 38.160 evrov. Originalni kip je bil zavarovan proti kraji, zato je MOL od zavarovalnice prejela povrnjen znesek v višini 31.800 evrov, so zapisali na občini.

Gramozna jama s spomeniškim kompleksom in spomenikom talca je bila sicer leta 2003 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Janković je danes odprl tudi prenovljeno sprehajališče na Grudnovem nabrežju od Šentjakobskega mostu proti Hradeckega mostu. Kot je ob robu odkritja kipa talca povedal, letos pričakujejo gradbeno dovoljenje za pristanišče v Gruberjevem kanalu, kjer bi z deli lahko začeli prihodnje leto. Dodal je, da je prihodnji teden predviden začetek prenove Novega trga, če dobijo potrebna soglasja, letos pa je v načrtu še prenova Petkovškovega nabrežja.