Zelo dobro jo poznajo v Bosni, kjer z njo pripravljajo imenitno begovo čorbo, ki je pravzaprav zelenjavno-kokošja obara z vkuhanim rižem. Okro pozna grška kuhinja, zelo dobro tudi španska in italijanska, kjer iz nje pripravljajo denimo firenško solato. To storijo tako, da okro narežejo in jo skupaj z gamberi popečejo na olivnem olju ter postrežejo skupaj z rukolo, paradižnikom in rezinami pomaranče. Nekateri prisegajo na pomokane in ocvrte bamije, imenitno pa se priležejo tudi surove v solati. Okra je po okusu pravzaprav še najbliže jajčevcu, po obliki pa spominja na podolgovate paprike. Zanimivo je, da se plodovi nabirajo nezreli in prav takšni tudi uporabijo, zreli pa so primerni kvečjemu za sušenje, kakršne uporabimo kot začimbo. Z okro ne bi mogli zadeti bolje, če jo narežemo v jedi na žlico, juho ali enolončnico, saj s svojim nekoliko sluzastim sokom jedi prijetno zgosti in jih naredi kremaste. Okra je poleg tega polna koristnih vitaminov in mineralov, zaradi česar so jo cenili že v starem Egiptu, kjer so jo uživali za lepo gladko kožo. Ena največjih težav je okro dobiti. V trgovinah je nimajo, pridelujejo pa jo nekateri kmetovalci in menda skoraj ves pridelek prodajo gurmanom po rodu iz Bosne. Poskusite jo tudi vi!

Okre s teletino in paradižniki

Potrebujemo: 1 kg teletine ali piščančjega mesa, 1 kg sveže okre, 7 paradižnikov, 8 strokov česna, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, sok polovice limone, 1 žličko mlete rdeče paprike, olivno olje, 3 žličke soli, poper ali zdrobljen čili po okusu

Meso narežemo na manjše kocke ter pražimo na malo olja, dokler sok ne povre. Takoj zatem prilijemo 2 skodelici vroče vode, dodamo sol, poper in mleto papriko ter kuhamo slabe pol ure. Medtem očistimo okre, tako da jih operemo in porežemo peclje, da se vidijo votli deli in semena. Semen ne odstranjujemo! Če so okre večje, jih lahko prerežemo počez na polovico, a ne po dolžini.

Ko voda povre, dodamo sesekljan česen, na kratko popražimo, da zadiši, nato dodamo paradižnikovo mezgo, pomešamo in na kratko popražimo, nato dodamo na kocke narezan paradižnik in limonov sok. Dušimo deset minut, nato dodamo še dve skodelici vode in ko zavre, dodamo okre. Ko zavre, pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo dobre pol ure. Vmes nekoliko pomešamo, ampak pazimo, da ne poškodujemo oker. Postrežemo s kuhanim rižem ali širokimi rezanci, nič pa ne bo narobe niti s kruhom ali krompirjev v krhljih.