Povod za najbolj črne scenarije pa so domnevni podatki iz ameriških in izraelskih obveščevalnih služb, ki so zaokrožili po svetovnih medijih, namreč da sirski režim razpolaga z izdatnimi zalogami orožja za masovno uničevanje. Šlo naj bi za smrtonosni živčni plin in druge bojne strupe, ki jih je Wall Street Journal ocenil v "ogromnih količinah" Skay News pa "v več sto tonah".

Poročanje zadnjega je sicer precej luknjičavo, še posebno navedbe o lokacijah kemičnega orožja in rezervnih skladiščih. Glede na izkušnje z iskanjem iraškega orožja za množično uničevanje, ki se je izkazalo za obveščevalni konstrukt, ki je upravičil ameriško intervencijo proti Sadamovemu režimu, so tokrat mediji ob strašljivih podatkih zadržani. Za vojaške analitike je malo verjetno, da bi ga sirski režim, če ga ima, uporabil, čeprav v spopadih z uporniki ne kaže kakšne vzdržnosti pri uporabi vsega vojaškega arzenala od oklopnega orožja in topništva do helikopterjev. O tem zdaj prihajajo poročila tudi iz Damaska, kjer poskušajo režimske sile že tretji dan zlomiti upornike v dveh predelih mesta, kjer so se utrdili. Za iraškega diktatorja je bilo namreč znano, da je bojne pline po prvi zalivski vojni neusmiljeno uporabil proti kurdskim upornikom, glavno vlogo pri tem pa je imel Sadamov bratranec Ali Hasan Al Madžid, zloglasen kot Kemični Ali, ki so po kar štirih smrtnih obsodbah januarja 2010 obesili.

V zvezi s sirskim kemičnim orožjem predvsem izraelska obveščevalna služba širi bojazen, da bi lahko to po verjetnem padcu Bašarja Al Asada prišlo v roke Al Kaide in predvsem Hezbolaha. Nekateri politični analitiki pa menijo, da se za strašljivimi novicami skriva zgolj poskus židovske države, da si zagotovi aktivnejšo vlogo pri morebitnem postavljanju novega režima v Siriji. General Jair Naveh, namestnik načelnika štaba izraelske vojske, je namreč na nekem zaprtem srečanju v Jeruzalemu navzočnim razlagal, da sirsko kemično orožje pomeni neposredno grožnjo Izraelu. "Če Sirci tako ravnajo s svojimi ljudmi, kot beremo in vidimo v poročilih, kako bodo ravnali z nami in našimi sinovi," se je vprašal, ko je opozarjal, da imajo v sosedstvu največji arzenal kemičnega orožja z raketami, ki lahko dosežejo vsak del Izraela, in ta uhaja izpod nadzora.

Na novice o sirskem kemičnem orožju se je včeraj uradno odzvala Bela hiša in Asada opozorila, da je odgovoren za vse tovrstno orožje v sirski posesti. Pri tem ni jasno, ali so podatki o premeščanju tega orožja iz skladišč del varnostnih ukrepov sirske vojske v delih države, ki bi jih lahko kmalu obvladovali uporniki, ali pa je v ozadju kaj drugega. "Pri rokovanju in skladiščenju kemičnega orožja obstaja določena odgovornost," je na novinarsko vprašanje o morebitnih konkretnih obveščevalnih podatkih, ki bi potrdili medijska poročila o tovrstnih sirskih zalogah dejal, tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Med letom s predsednikom Obamo v Teksas na letalu Air Force One novinarjem ni posredoval nobenih drugih podatkov, navedel je le še, da je predsednik, tako kot tudi mnogi drugi voditelji, močno zaskrbljen zaradi "nečloveške brutalnosti" sirskega režima nad lastnim ljudstvom.