Peking je prepričan, da odločitev WTO o elektronskem plačevanju favorizira ameriška podjetja. Kitajska se sicer lahko v 60 dneh pritoži na odločitev, v primeru, da ne bo upoštevala odločitve WTO, pa lahko ZDA sprožijo ukrepe zoper kitajske izvoznike.

ZDA se je na trgovinsko organizacijo pritožila zaradi kitajskega favoriziranja podjetja China Union Pay, ki ima monopol na domačem trgu elektronskega plačevanja. Vstop na kitajski trg bi po mnenju analitikov v ZDA ustvaril 6000 novih delovnih mest.

ZDA so danes že pozdravile odločitev WTO. "Trgovinska organizacija se strinja, da Kitajski ukrepi onemogočajo dostop ameriškim podjetjem, ki so vodilni svetovni ponudniki na tem področju," je poudaril predstavnik ameriškega trgovinskega združenja Ron Kirk. Odločitev bo po njegovem mnenju pomagala ameriškim podjetjem, botrovala pa bo tudi k bolj konkurenčnemu sistemu elektronskega plačevanja na Kitajskem.

Predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang pa je danes dejal, da ima kitajska vlada precej zadržkov do odločitve razsodišča WTO, zato jo bo natančno preučila.